Hoppa till sidans innehåll

Svenskt brons på Red Bull Foiling-finalen i Miami

12 NOV 2018 18:03
Efter tre intensiva racedagar och en rafflande final lyckades Emil Järudd och Hugo Christensson segla hem ett brons på finaltävlingen av Red Bull Foiling Generation i Miami i helgen.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2018 18:03

Red Bull Foiling Generation är en tävling som startade första gången 2015. De forna olympierna och Tornadoseglarna Roman Hagara och Hans-Peter Steinacher, både från Österrike, är grundare utav tävlingen. Fem deltävlingar runt om i världen under året samt ett gäng wildcards resulterade i att 16 team från 16 olika länder den 9-11 november gjorde upp om världsmästartiteln i Miami, USA. 

Från Sverige fick landslags- och Nacraseglaren Emil Järudd chans att åka tillsammans med Hugo Christensson. Hugo har även han en bakgrund i Nacran.  

Tävlingen seglades i heat om fyra båtar, där man behövde komma topp-två för att gå vidare till nästa omgång. Båtarna som seglas heter Flying Phantom; en 18 fot lång foilande katamaran som kan komma upp i 35 knops hastighet. 


Här nedan följer en intervju med Emil Järudd som är gjord av Search Magazine. 

Search Magazine: Grattis till bronset! Hur känns det?

Emil: Tack! Det känns lite surt, vi siktade på guldet, men vi gjorde vårt yttersta och fick bronset, så vi är ändå glada!

S: Berätta lite om tävlingsformatet och arrangemanget.

E: Heat var kul, sen är det spännande att allt avgörs i sista racet. Formatet kändes väldigt rättvist med att alla kunde komma tillbaka genom återkval, man tilläts liksom en förlust. Arrangemanget var super, rättvis  segling, snabba båtar, bra coacher och mycket kul runtomkring.

S: Hur är Flying Phantom som båt?

E: Flying Phantom är en cool båt!  Den går väldigt fort, men manövrarna tar väldigt lång tid.  Det gäller att alltid sätta gippen på rätt ställe utan att tappa farten!  Sen är det en väldigt tung båt för gasten, krävs mycket styrka.

S: hur har seglingen känts under veckan?

E: Vi utvecklades hela tiden!  Det var olika förhållanden på träning jämfört med finaldagen, så vi hade lite uppförsbacke idag när det blåste mer. Vi hade behövt pressa foilingen mer! Vi fick straff i båda kvalracen idag vilket var onödigt och det slet väldig mycket på Hugo.

S: Berätta om finalen.

E: Starten i finalracet var väldigt cool, alla stack foilande i hög fart över linjen precis när skottet gick.  Vi kom som tvåa till halvvindsmärket men lyckades tyvärr inte få insidan på båten framför, därför hade vi en svår position då vi tvingades stanna i gippen för att kunna gå bakom de andra utan att gå över layline…


Prispallen:

Guld: New Zealand / Isaac McHardie och William McKenzie

Silver: Belgium / Morgan Wirtz och Henri Demesmaeker

Brons: Sweden / Emil Järudd och Hugo Christensson


Foto: Red Bull Foiling Generation 

Skribent: Cecilia Jonsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info