Hoppa till sidans innehåll

Så här blir Allsvenskan 2019

30 NOV 2018 09:53
Arrangörerna för Allsvenskan 2019 är klara. Nykomlingen Västerås kompletterar tre tidigare arrangörer, Strängnäs, Malmö och Örnsköldsvik. I Västerås körs Allsvenskan tillsammans med SRS-tävlingen och folkfesten Höstkroken 13-15 september.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2018 09:53

Bild: Allsvenskan kommer 2019 tillbaka till Örnsköldsvik som hyllades för sin arena, sitt mottagande och sitt mediegenomslag. Foto: Daniel Stenholm

Nu är datum och arrangörer klara för nästa års Allsvenska:

Deltävling 1: 17-19 maj Strängnäs
Deltävling 2: 31 maj-2 juni Malmö
Deltävling 3: 23-25 augusti Örnsköldsvik
Deltävling 4: 13-15 september Västerås

Västerås blir ny allsvenskaarrangör 2019 medan Strängnäs gör comeback efter två års uppehåll. Det blir två favoriter i repris med Malmö och Örnsköldsvik som båda var med 2019. Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet och projektledare för Allsvenskan säger att ett viktigt mål är att försöka sprida Allsvenskan över landet men även andra saker vägs in när beslut tas om nya arrangörer.
- Vi vill helst att arrangörsklubben tar uppdraget att genomföra evenemanget i minst två år, så att man kan ta tillvara på alla lärdomar man lärde sig första gången. Aspekter vi väger in i beslutet om nya arrangörer är om kappseglingarna kan genomföras nära land, gärna mitt i stan och om det händer något annat i den staden i samband med vår deltävling. Den sista deltävlingen i Västerås kopplas till exempel ihop med SRS-tävlingen Höstkroken, som redan är ett event där Västeråsborna går man ur huse och kommer ned till hamnen för att titta på segling.

Erfarenheter från 2018
En nyhet 2018 var nya regler för det så kallad ”hård kontakt” där båda båtarna, som hamnar i en närsituation, får straffpoäng om de krockar. Anledningen är att båtarna skadas och slits hårt under en Allsvensk säsong och här fanns en stor förbättringspotential. Men höjdpunkten tycker Isabelle var deltävling 3 i Örnsköldsvik.
- Lagen fick ett så hjärtligt mottagande och att få åka skidlift till regattamiddagen tror jag inte någon har varit med om förut. ÖSS hade även gjort ett enormt arbete med det lokala näringslivet och kommunen, precis så som vi vill att arrangörsklubbarna ska jobba.

Vad kan vi se fram emot 2019?
-Det ska bli oerhört spännande att se hur de fyra klubbar, som vann Division 1 2018, kommer att hävda sig i Allsvenskan. De ser fram emot att ta klivet upp med både entusiasm och beslutsamhet.

- Jag hoppas också att arrangörsklubbarna och vi på SSF kan jobba ännu mer med medierapporteringen av Allsvenskan. I Örnsköldsvik var MittMedia en sponsor, vilket gjorde att vi kunde livesända seglingarna via deras kanaler och att evenemanget fick ett stort mediegenomslag. Jag ser gärna fler sådana initiativ framöver för att sprida seglingen till allmänheten i större utsträckning, avslutar Isabelle Lindsten.

Mer info om årets Allsvenska hittar du här.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info