Hoppa till sidans innehåll

Nya grepp ska ge fler seglare i Linköpings SS

26 OKT 2018 10:40
Linköpings Segelsällskap är kölbåtsklubben som vill locka nya målgrupper. De hade flera idéer och sökte stöd från Svenska Seglarförbundets ”Utmaningen”. - På lång sikt handlar det om klubbens överlevnad, säger Bo Rogalin från LSS.
 • Uppdaterad: 26 OKT 2018 10:40

Bild: Juniorer från Linköpings Jollekappseglarklubb fick disponera en av klubbens Mustanger Jr under kvällskappseglingarna.

Linköpings Segelsällskap (LSS) är en traditionell kölbåtsklubb med 370 medlemmar och 200 båtar varav 120 har sin hemmahamn i Linköping.  Klubben erbjuder kvällsträningsseglingar och kappseglingar och har också en sektion för radiosegling med Dragon Force 65. Men som i många andra klubbar tampas man med en stigande medlemsålder och har svårt att få in nya medlemmar. LSS bestämde sig för att göra något och sökte bidrag från Svenska Seglarförbundets "Utmaningen" för att vända trenden.
- På lång sikt handlar det om klubbens överlevnad, att få nya medlemmar. En viktig del var samverkan med Linköpings Jollekappseglarklubb (LJS) som vi redan hade börjat lite med, berättar Bo Rogalin som är med i LSS seglingssektion och ansvarar bland annat för kappsegling.

En projektplan togs fram med några konkreta aktiviteter:

 • Upprusta två av klubbens Mustang Jr
 • Ge klubbmedlemmar möjlighet till mer nöjes- och kappsegling.
 • Samverka med Linköpings Jollekappseglarseglarklubb och ge juniorer möjlighet att segla kölbåt.
 • Utöka befintlig samverkan med Wind & Water, en studentförening vid Linköpings Universitet och ge fler studerande möjlighet till segling.
 • Anordna seglarskola för vuxna.
 • Främja entypssegling  (10 Mustang Jr i LSS varav 2 klubbåtar) och bevara båttypen.
 • Arrangera Division 1-segling.
 • Erbjuda och genomföra företagsevent.

Utveckla samarbete med universitetstudenter 
En utmaning som klubben har är att den ligger lite avsides nere vid Roxen och att segling i Linköping inte så känt. Klubben har tidigare inlett ett samarbete med ”Wind & Water”, en studentförening vid Linköpings Universitet som man nu ville utveckla. Under året har 40 studenter deltagit i kvällskappseglingarna och man har också genomfört prova-på för föräldrar i LJS.
 - Vi vill göra segling mer känt. Vi har fått några kontakter med personer som sökt seglarskola och vi kommer att fortsätta att erbjuda prova på segling för föräldrar i LJS. Ett annat sätt är att erbjuda lån av båtar. Förra helgen arrangerade vi Mustang Cup som en entypskappsegling och vi hade sex Mustanger varav en juniorbesättning, säger Bo.

Föräldrasegling när jolleseglarna tränade
Jolleseglarna har varit med på kappseglingar och kunnat bemanna en av klubbåtarna men samverkan har också breddats till att involvera föräldrar till barn som seglar i jolleklubben.
- Under hösten erbjöd vi föräldrar till barn som tränar i jolleklubben, seglarskola under tre kvällar. Istället för att stå och vänta under barnens träning har de fått utveckla sin egen segling i våra Mustanger. Jolleklubben ligger vid Stångåns mynning bara 4-500 meter från oss så det har fungerat väldigt bra.

Nästa år - mer Mustangegling och fler tjejer
Nu ser klubben framåt och kan använda aktiviteter och lärdomar från säsongen till att fortsätta bredda både aktiviteter och medlemsgruppen.
- Vi vill tillexempel få med fler tjejer i vår verksamhet. Vi har väldigt få själva och har därför kontaktat Bråvikens SS som har fått igång tjejträning i C55 och kanske kan vi få lite råd och stöd därifrån.

-Mustangen som båt har fungerat väldigt bra och vi vill fortsätta utveckla prova på segling och seglarskola för vuxna. Den är rolig att segla och funkar i alla väder. Vi har nu ett bra verktyg för de som inte har egna båtar och vi kan få med fler både i prova på och i våra kvällskappseglingar.  Båten är också ett bra alternativ för juniorer som vill fortsätta segla tillsammans på en alternativ nivå. Då kanske vi kan behålla fler ungdomar i inom seglingen, avslutar Bo Rogalin.

Vill du veta mer om klubbstödet ”Utmaningen”?
Kontakta klubbstödsanvarig Emelie Lindström This is a mailto link 070-090 03 46.

Ungdomar från Kaunas  i Litauen, som deltog i LJS seglarskola provade kölbåtssegling med Mustang Jr.


Mustangflottan i Linköping med privata och klubbens båtar.


Studenter från Kanada seglar klubbåtar under Mustang Cup.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

 • Allen
 • SPL_logo_2013_FC
 • Svenska sjö logotyp
 • Ackerts reklamproduktion
 • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info