Hoppa till sidans innehåll

Nordiska ligamästerskapet avgjort

22 OKT 2018 09:05
För första gången har nordens fyra seglingsligor gjort upp om nordiska klubbmästerskap för ligaseglande klubbar. Och det blev hemmaklubben och de finska ligamästarna, Åländska Segelsällskapet, som tog den historiska segern.
  • Skapad: 22 OKT 2018 09:05

Det officiella namnet på denna nya nordiska regatta är Nordic Club Sailing Championship presented by Viking Line och den avgjordes i ett höstvackert Mariehamn i helgen. Tävlingen blev som väntat intensiv.  Banorna var korta och det fanns inget utrymme för misstag.

Hemmaklubben har dominerat helgens seglingar och av totalt elva race blev det seger i åtta och andraplatser i tre. På andra plats kom Kalövig Bådelaug från Danmark och Wasa Segelförening från Finland tog bronset.

Seglingarna genomfördes i korta strandnära race – precis som i Allsvenskan. Snabba manskapsbyten och domararbete på vattnen gjorde det intressant både för seglarna själva och för de som följde tävlingarna som publik.

De fem främsta lagen har alla i någon delsegling tagit en förstaplacering, vilket betyder att när banorna är korta och snabba kan dina konkurrenter lätt snuva dig på en delseger. Detta visar att alla lagen faktiskt har en chans att vinna och tävlingarna, med bra lag som dessa, blir det väldigt intressanta att följa.

- Det var hårda lag med i detta mästerskap, tycker jag. Idag ledde vi hela dagen men Danmark körde hårt så vi kunde inte ta det lugnt över huvud taget, säger skepparen Daniel Mattson från ÅSS.

Elva besättningar fanns på plats. Sex finska, tre svenska och en vardera från Norge och Danmark. De svenska var också de tre klubbar som tog pallplatserna i årets Allsvenska, det vill säga KSSS med Linnea Floser (skipper), Hanna Ericksson, Charlotte Eklund och Ann Johnson. GKSS med Clara Svensdotter (skipper), Herman Andersson, Klara Ekdahl, Anna Ekdahl. Hjuvik med Martin Nilsson, (skipper), Johan Mossberg, Johan Johansson och Mikael Johnsson.

Bäst av de svenska klubbarna blev GKSS på sjunde plats. Hjuviks Båtklubb slutade åtta medan KSSS blev tia.

- Jag är väldigt nöjd att vi är en del av en internationell helhet och att vi har starka samarbetspartners. Den internationella Champions League-serien är hård och det är tufft att klara sig där mot de bästa seglarna och klubbarna i världen. Att segla liga sammanför klubbar, vilket i sig stärker seglingen. Dessutom tar formatet kappseglingen närmare åskådaren’, berättar Finska Seglingsligans projektchef Gedi Lindahl.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info