Hoppa till sidans innehåll

NM-premiär för växande klassen Dragon Force 65

19 OKT 2018 07:05
Den radiostyrda Dragon Force 65 fick i helgen sin första Nordiska Mästare genom Magnus Timerdal från Hovmantorp. Klassen växer och har nu 800 registrerade båtar. Anledningen? En ny kappseglingsmodell där seglarna är både domare och seglingsledare.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2018 07:06

Det blev en hård kamp mellan Tim Shuwalow och Magnus Timerdal när det första Nordiska Mästerskapet i radiostyrda klassen Dragon Force 65 avgjordes 13–14 oktober i Halmstad. Av de 33 deltagarna var två från Norge och nio från Danmark men striden stod mellan två svenska seglare.

Tim Shuwalow öppnade starkast första dagen med fyra spikar och låg fjorton poäng före tvåan Magnus Timerdal. Dag två blev lite mer utmanande då deltagarna inte längre kunde segla med den största riggen A+. Tim och Magnus tampades hela vägen och inför sista racet ledde Magnus med 1 poäng.
- Då Tim hade en spik mer än mig var jag tvungen att ha honom bakom mig. Jag startade bra och kunde vinna racet med Tim på en tredje plats berättar Magnus och fortsätter:

- Jag har alltid haft bra gång i dom mindre riggarna och vet hur jag ska balansera höjdtagning och fart. Att trimma riggarna för rätt balans kräver konstant små justeringar vilket många missar. Balansen kan snabbt förändras vid tryckförändringar. Att bemästra en för stunden lovgirig båt är också väldigt viktigt men även veta när du kan styra för höjd.

Överst till vänster 2:a Tim Shuwalow, KSSS 1:a Magnus Timerdal Hovmantorp, 3:a Mats Hansson Valda. Sittande från vänster Grand Master klassen 2:a Bo Lindsjö, Malmö 1:a Hans Bertil Johansson, Malmö 3:a Göran Ingers Råå.

Klass med hög tillgänglighet
DF65 segling är segling med hög puls och ett enkelt och relativt billigt koncept där man kan vara konkurrenskraftig med en komplett utrustning för cirka 6 000 kr. Klassen lockar främst äldre med kappseglingserfarenhet och det är än så länge tunt med ungdomar och tjejer. DF 65 seglaren Christer Sörvik som vann klassens första SM tog sig hela vägen till finalen i Mästarnas Mästare samma helg som NM vilket visar på en hög seglingskompetens i klassen.

Ny kappseglingsmodell gör klassen attraktiv
Magnus startade upp klassen med några vänner från den avsomnade Micro Magic klassen 2013. I dag tar han hand om ekonomin och driver på kring kappseglings aktiviteterna. 

En viktig orsak till klassens framgång tror Magnus är den kappseglingsmodell som används. Man erbjuder klubbar att arrangera men där förbundet håller i allt som har med det sportsliga att göra.
- Det blir lätt för klubbarna att säg ja då. Vi har en självreglerings modell som bygger på direktdömning och att aktiva seglare som har rätt erfarenhet går in och leder seglingarna fullt ut. Det är möjligt då vi seglar i grupper och där en grupp vilar. Ur den plockas ansvariga för en viss start. Det har visat sig fungera väldigt bra och vi får väldigt trevlig stämning på bryggan berättar Magnus.

Klassen är öppen för alla och välkomnar nya seglare.
– Vi från förbundet lånar gärna ut konkurrenskraftiga båtar på våra regattor för den som vill testa i skarpt läge. Det är bara att kontakta någon i styrelsen.

Resultat
Läs mer om Dragon Force 65
Klubbar med DF65 sektioner: Stenungsunds SS, Mariestads SS Karlskoga SS, Karlstad SS.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info