Hoppa till sidans innehåll

Möt "Optimist för havet" på SeglarTräffen

30 OKT 2018 08:00
Kanske har du under sommarens seglingsevent stött på vårt hållbarhetsprojekt ”Optimist för havet”? På SeglarTräffen 24–25 november finns vi på plats och vill tillsammans diskutera hur vi kan minska den marina nedskräpning vid våra seglingsvatten.
  • Uppdaterad: 30 OKT 2018 08:00

Bild: Julia Carlsson, vikarierande klubbkonsulent för Västkusten hälpte till i Optimist för havet montern under Lysekils Womens Match. Foto: Thomas Hansson-Mild.

I juni sjösattes Optimist för havet, ett treårigt hållbarhetsprojekt tillsammans med Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet. Projektledare är Thomas Hansson Mild.
- Alla vi som älskar havet och idrotten segling har ett ansvar och det är ju faktiskt vår arena som drabbas om vi inte får till stånd en förändring. Att vi nu som idrottsförbund agerar i frågan tycker jag känns positivt och på SeglarTräffen hoppas jag att få chans att träffa så många som möjligt för att diskutera vidare hur vi kan tillsammans göra avtryck och skillnad, säger Thomas.

Optimist för havet vill även öka medvetenheten om att marint skräp är en förlorad resurs och att skräpet kan få nytt liv genom att återvinnas. Under sommaren har Sjöräddningssällskapet samlat in hela 12,5 kubikmeter skräp längs Bohuskusten, bara längs ett fåtal strandsträckor. Man har använt specialbyggda sjöräddningssläp för att kunna samla in skräp ute i skärgården och mer otillgängliga platser.
- Tillsammans med Chalmers kommer vi att bygga optimistjollar av plasten. Vi hoppas att optimistjollarna ska väcka uppmärksamhet och intresse ute hos allmänheten, fortsätter Thomas.  

Vad ska vi göra inom ramen för Optimist för havet?
- Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet kommer att engagera barn och vuxna inom våra utbildnings- och kunskapsbyggande aktiviteter som till exempel SSF:s seglarskola. Vi vill också nå allmänheten, studenter och forskare med våra aktiviteter och budskap. Optimistjollarna kommer att exponeras och provseglas i seglar- och eventsammanhang och vi har också ”teamat” ihop oss med fantastiska ambassadörer och ett antal strategiska partners som kommer lyfta projektet och hjälpa oss att sprida våra budskap.

Vilka ska vi nå?
Projektet vänder sig till barn mellan 9–12 år men även frivilliga och ledare som engageras inom ramen för Svenska Sjöräddningssällskapets och Svenska Seglarförbundets verksamhet. Projektet vänder sig även till barn och vuxna med intresse för samhälle och miljö eller som är engagerade i aktiviteter på eller vid havet. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Projektet började 2018 och pågår till och med 2020.

Anmäl dig till SeglarTräffen och möt Optimist för havet i Malmö 24-25 november
Optimist för havets webbplats
Optimist för havets facebook
Kontakta Thomas Hansson-Mild 070-3012797
Tidigare artikel om Optimist för havet på svensksegling.se

Optimist för havet-ambassadörerna i Team Anna Matchracing körde en egen skräpplockaraktivitet under Swedish Match Cup i Marstrand. Foto: Thomas Hansson-Mild

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info