Hoppa till sidans innehåll
Foto: Cserta Gábor

Max ambassadör för Vego i världsklass

01 NOV 2018 08:00
Max Salminen är en av fem ambassadörer för Vego i världsklass, ett projekt som Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden driver för att visa att det går att ställa om till en mer hållbar livsstil.
  • Skapad: 01 NOV 2018 08:00

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) ska i det gemensamma projektet Vego i världsklass ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat till högpresterande idrottare. Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil men också att utmana fördomar och myter om vegetarisk mat.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer blir ambassadörer för projektet. Det är Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport.

Artikel på SOK:s webb

En stor del i projektet är att utveckla det vegetariska köket för en målgrupp med extremt höga krav på näringsinnehållet. Till det tar Vego i världsklass hjälp av kocken Gustav Johansson, med Sveriges största veganska matblogg, ”Jävligt Gott”. Han kommer att ta fram recept som är specialanpassade för elitidrottare. Recepten kommer att vara beräknade av både SOK:s och WWF:s experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.

– För att vego ska vara ett alternativ för elitidrottare behöver vi utveckla det vegetariska köket. Vi är övertygade om att vi kan övervinna de näringsmässiga utmaningar som följer med en grön omställning så att de passar även idrottare med extrema krav på sin mat. Om våra främsta elitidrottare klarar detta så kan alla välja en mer hållbar kosthållning, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK.

– Genom att låta duktiga idrottare bli ambassadörer och sprida kunskap om all den vegetariska och näringsrika mat som finns att äta, når vi människor vi inte nått förut. Som idrottsintresserad och miljöengagerad kommer jag att följa dessa idrottare med extra intresse de närmaste åren, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. 

Fakta om Vego i världsklass

  • Kockarna som ska servera mat till idrottarna är Per Lindius, SOK:s kock och Adam Lund, finalist i Sveriges Mästerkock och son till dubbla olympiske mästaren i curling, Eva Lund.
  • Kockar ska servera vegetarisk mat på längdskidåkarnas träningsläger i Bruksvallarna i oktober och i Seefeld i december. De fanns med i Tokyo i oktober när seglarna testade de kommande OS-banorna och de kommer även finnas på plats under VM i skidskytte i Östersund i februari 2019.
  • SOK och WWF har finansiering från Postkodlotteriet för att genomföra projektet Vego i världsklass under en fyraårsperiod, 2018-2022.
  • Som en del av projektet Vego i världsklass kommer WWF ta fram en konsumentguide för vegetariskt: Vegoguiden. Vegoguiden ska bli ett verktyg som ska hjälpa konsumenter och människor som arbetar med mat att göra bättre, mer informerade val av vegetabilier, den tas fram tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och lanseras hösten 2019.
Skribent: Sveriges Olympiska Kommitté

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info