Hoppa till sidans innehåll

Hundraåriga segelbåtar slog rekord i Mariefred

05 NOV 2018 08:00
Den 25 juli samlades ett fyrtiotal segelbåtar i Mariefreds Marina för att delta i regattan för ”hundraåringarna”, segelbåtar byggda före 1918. Gustav Holgersson i Svenska Seglarförbundets Historiska utskott berättar här om regattan som slog rekord.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2018 08:31

Bild: Populär prova-på segling på hundraåriga Skärgårdskryssare. Foto: Ola Lindahl

I den första starten på torsdagen var alla 40 båtar med. Det blev en långsam start eftersom det var mycket lätta vindar, vindar som passade 8 mR jakten Asagao från 1918 och hennes skeppare Kjell Levijn väl. Hon passerade mållinjen som första båt efter strax över två timmar på den 12 M långa banan. Asagao var tätt följd av den finska olympiavinnaren från 1912 Kitty, som vårdas ömt av sin finska ägare John Fagerholm.

Världsrekordet slaget redan första dagen
Sammanlagt passerade 22 hundraåringar över mållinjen på torsdagen. Redan då var det rådande världsrekordet på 15 hundraåringar från 2016 slaget. Tyvärr fick en av de allra äldsta jakterna bryta på grund av läckage. Det har ju varit en mycket torr och varm sommar som gått hårt åt bordläggningen på de gamla damerna.

Trots, eller kanske tack vare, de lätta vindarna blev det kamp om sekunderna längs banan. Vissa ställen bjöd inte på annat än vindhål, som de uppmärksammaste taktikerna kunde vinna många platser.

Seger för 100-åriga skärgårdskryssaren SK 40 Bluff andra dagen
Den andra dagen bjöd på lite mera vind så banan förlängdes med ca 4 M vilket resulterade i längre tid ute på banan. Denna gång gick det inte lika bra för Asagao då hon seglade in först på en nionde plats. Bättre gick det för skgårdskryssaren SK 40 Bluff från 1918 som seglade in på första plats med en seglad tid på strax över tre timmar.

Det är svårt att säga vilken båt som vunnit sammantaget, eftersom det skiljer mycket mellan en 150 m² och en 22 m² skärgårdskryssare. Men hursomhelst, sammantaget skulle jag nog vilja placera den lilla 22 m² skärgårdskryssaren Colibri som totalsegrare med sina två mycket snabba seglingar.

Lyckad prova-på segling för allmänheten
På lördagen hade SSF initierat en prova-på aktivitet för de i publiken som skulle vilja känna hur det känns att segla med en klassisk träbåt. Vi hade inte väntat oss en sådan anstormning av människor som skulle vilja prova på. Båtarna räckte helt enkelt inte till. Vi fick avböja ett stort antal intresserade, trots att vi placerade upp till fem personer på vissa båtar och då hade vi i alla fall 38 klassiker att tillgå.

De fick också prova på ”riktig” segling eftersom det på lördagen blåste ganska bra med en 6-7 m/s. Att båtarna sedan flera gånger passerade mycket nära publiken på Ångbåtsbryggan gjorde ju inte saken sämre.

Efter ”Prova På” och uppvisningsseglingen intervjuade jag några av deltagarna. Bland annat en mamma med två döttrar, som aldrig satt sin fot ien segelbåt tidigare, än mindre en klassisk segelbåt. Deras förtjusning över att ha fått prova på att segla var stor trots att det hade känts obehagligt i början. Det blåste ju trots allt en hel del.

Trots det mycket varma vädret och de svaga vindarna var dessa tre dagar en riktigt trevlig upplevelse. Inga olyckor och inga otrevliga incidenter. Mest bara trevlig samvaro, gott kamratskap. Samtidigt vill jag gärna ge Mariefred en eloge för det mycket varma, vänliga och hjälpsamma mottagandet

Gustaf Holgersson/CYY

Bild: S11 SK 95 Irmelin, 1913 Foto:Ola Lindahl

Skribent: Gustaf Holgersson

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info