Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ricardo Pinto

Glädje och långsiktighet tog ESSIQ Racing Team till toppen

31 OKT 2018 07:55
Nicklas Dackhammar och ESSIQ Racing Team tog sin första stora seger på World Match Racing Tour genom vinsten i oktober i Regata de Portugal. - Jag tror vi hittat rätt men det är såklart en hel del hårt slit, säger rorsman Nicklas Dackhammar.
  • Uppdaterad: 30 OKT 2018 15:59

Bild: fv. Jacob Wilson travare/taktik, Pontus Dackhammar trimmer, Fredrik Aurell floater, Nicklas Dackhammar skipper. 

ESSIQ Racing Team är ungdomsteamet som satsade på M32, katamaranen designad av Göran Marström och som fick en egen tour i Skandinavien 2014. När Håkan Svensson tog M32 till World Match Racing Tour några år senare valde teamet att stanna i klassen och satsa vidare på matchracingen. Efter tre år på touren, med en ny besättningskonstellation och mycket träning hade de vad som krävdes för att vinna den senaste deltävlingen på årets tour, Regata de Portugal. Möt Nicklas och hans ESSIQ Racing Team.

Varför började du med Match Racing?
Jag gick på Riksidrottsgymnasiet i Lerum och seglade initialt E-jolle som de flesta andra. Under studietiden gick jag vidare till 470-klassen tillsammans med Fredrik Bergström. Vi gjorde en satsning mot OS 2012 men det räckte inte fullt ut för en biljett till OS. Började sedan testa lite 49er men valde ganska snabbt att kliva över till M32 serien som var något helt nytt inom seglingen. Parallellt med M32 Series började vi segla matchracing och ganska snabbt fastnade vi för denna disciplin.

Hur länge har detta team seglat ihop?
Det här året. Vi seglade vår första tävling tillsammans i Valencia i våras sedan hållit ihop hela säsongen.

Varför Match Racing?
Det är en jäkla rolig disciplin. Du måste bemästra allt med segling och redskapet, du har ju inte din egen båt och ibland är det olika klasser. Du måste snabbt hitta in i båten få fart i grejerna. Jag gillar också den taktiska delen, att det är en som vinner en som förlorar. Det är som ett schackspel. Det handlar om strategi, taktik, att få ihop ett stort team på 4-5 personer. Det är många viljor och det handlar om att få alla att dra åt samma håll.

Vad behöver man vara bra på för att lyckas i matchracing?
I matchracing är man ganska många på en båt. Det krävs olika kompetens för olika roller. Några behöver vara större starkare, vissa mindre och lättare. Man måste segla som ett team. Det är sjukt roligt och man får mycket glädje. Det finns många vägar in, matchracingen är enkel att komma in i. Det finns många tävlingar och möjlighet till träning till exempel på GKSS och KSSS. Det är bara att kontakta någon som seglar och säga att man vill testa att vara med. Barriärerna är förhållandevis låga jämfört med exempelvis OS-klass eftersom du inte måste äga din båt. Det är roligt och lärorikt att segla i större team och du får segla många olika båtar.

Varför har ni lyckats så bra?
Det är ju inte helt glasklart varför vi vann just nu. Vi tror vi har satt en bra grund för året som vi inte gjort tidigare. Vi har haft tydliga mål och vi har tagit extern hjälp av coacher. Alla kommer från olika tidigare satsningar med erfarenheter som vi tagit med oss in i detta team. Vi har försökt hitta vad som är bra och som funkar från olika team. Vi satte våra värdeord - att glädje ska genomsyra allt vi gör och att ha respekt inför olikheter. Det i kombination att vi tror på långsiktiga resultat genomsyrar hela satsningen. Jag tror vi hittat rätt. Det är såklart en hel del hårt slit också. Vi har tränat i Kullavik och försökt få ut så mycket möjligt. Jag jobbar ganska mycket. De andra seglar mycket. Vi har fajtats om pallplatser på Match Cupen i Marstrand några år men man behöver få erfarenhet för att kunna kliva högst upp. Man måste köra ex antal kvartsfinaler innan det känns ganska lugnt och för att sen kunna leverera. Normalt sätt behöver du ha varit i final några gånger men i Portugal satte vi den i direkt. 

ESSIQ Racing Team:

Pontus Dackhammar 23 år  - trimmer
Pontus har gått på Riksidrottsgymnasiet i Lerum. Seglat E-jolle och sedan OS-klassen 49er med Axel Munkby. Han höll på med många idrotter fram till 15 års åldern som hockey, pingis och fotboll.  - Jag gillar matchracing för att man jobbar tillsammans som ett lag mot gemensamma mål. Jollesegling blir man isolerad och ensam. Att ingå i ett team men tre andra gubbar är kul. Jag gillar också formatet i matchracing, att man seglar en mot en.

Jacob Wilson 28 år – travare och taktiken
Jacob kommer från en seglingsintresserad familj och har trots sina unga år redan hunnit med mycket segling. Pappa Jonas har bidragit till Jakobs stora seglingsintresse och såg till att han redan som ung fick följa med på kölbåtskappsegling. Jakob har varit matchracingrorsman och kappseglat 100-fotare i Karibien. Sedan några år tillbaka jobbar han heltid med segling, förutom att kappsegla har han arbetat med navigationsutbildning och utbildning av nya M32 seglare. Bland meriterna finns en stark säsong på 2018 års World Match Racing Tour, förstaplats i Nordstream race och Allsvenskan. Han har också flerfaldig vinnare av Aeloskannan, KM för GKSS instruktörer och enligt många världens mest prestigefulla kappsegling. Jakob sprang nyligen ett fjällmaraton.

Fredrik Aurell 43 år - floater allt i allo
Fredrik har seglat sedan barnsben både jolle och nöjessegling. Han har arbetat som seglingsinstruktör på GKSS och som charterskeppare på äventyrsseglingar till bland annat Skottland. Det var först i tjugoårsåldern som intresset för kappsegling vaknade. Och han började han tävla i havskappsegling och Matchracing. Det har blivit mest Matchracing, men Fredrik har en bred erfarenheten från många klasser. Till exempel seglade han en säsong F18 med Karin Almkvist där de bland annat gjorde Archipelago raid. På meritlistan finns en säsongsvinst i RC44 klassen, vinst på Gotland runt och vinsten på tourtävlingen i Portugal var den tredje, då han tidigare vunnit Match Cup Sweden i Marstrand med både Mattias Rahm och Björn Hansen. Fredrik har även hållit på med brottning, rodd, rugby och klättring. Alla i teamet har ett intresse för träning.

World Match Racing Tour webb

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info