Hoppa till sidans innehåll

Flerskrov för ungdomar

10 OKT 2018 10:32
Med Nacra17 på olympiska programmet växer intresset för katamaransegling i Sverige. Flera typer av katamaraner finns beroende på var i landet man bor och hur mycket man är beredd att satsa.
  • Uppdaterad: 10 OKT 2018 10:32

Gustav Jacobsson, Max Rehman Linder, Niklas Forhaug och Max Tjärnsved är två av de ungdomsteam som började segla Spitfire för ett par år sedan och som har nu börjat segla F18. Killarna delar här med sig av sina erfarenheter om hur man kan göra om man vill prova på och lockar med en häftig film från två av årets höjdpunkter; Stockholm Archipelago Raid samt Nordiska Mästerskapen i Hangö, Finland.

Hur var det att segla Stockholm Archipelago Raid?

  -  Det var grymt kul och samtidigt väldigt utmanade. Det bästa var att vara med på äventyret, långt ute till havs i starka vindar kryssande mellan grynnor som man absolut inte vill smälla på i 15 knop. Det svåraste var att ha koll på allt material och orka segla 8 timmar per dag i hård vind och sedan mecka med saker som hade pajat. Vi var helt slut varje kväll.

Varför är det så kul med katamaran?
  -  Det är ju en av de snabbaste båtarna och samtidigt ganska stabila så man orkar segla fort och länge vilket gör att man kan segla både raider (långdistanskappseglingar med övernattningar) och bana. Men sedan är det något med sammanhållningen i klassen också. Det är väldigt roliga träningar och grym sammanhållning mellan seglarna även när vi tävlar mot varandra.

Hur gör jag för att börja segla? Behövs förkunskaper?
  -  Kolla med klubbar som har katamaraner och be om att få komma och prova på. Man behöver kunna segla lite grann, men eftersom man oftast är två ombord går det alltid att hänga med någon mer erfaren de första gångerna.

Vart kan jag vända mig för att prova på?
  -  Ungdomsverksamhet med instegsbåten Spitfire finns bl.a. hos Lidingö Jolleseglare, vid Solna KSK och Kvarnvikens BS. Hos Lidingö Jolleseglare finns fyra katamaraner och prova-på med Spitfire kan ordnas. Detta är perfekt för dig som är osäker på nästa steg efter Optimist eller Zoom8. Vill man prova Nacra15 som är den nyaste ungdomskatamaranen, kan man kontakta Stefan Johansson på Båths. Nacra15 går att tävla med internationellt innan man är stor nog att segla Nacra17. 

Kontaktinfo om du är sugen på att prova på katamaransegling finns på Formulaförbundets hemsida


Bild: Max Rehman Linder och Niklas Forhaug efter starten utanför Sandhamn på dag 3 av 4 i Stockholm Archipelago Raid.
Foto: Malcom Hanes

Skribent: Cecilia Jonsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info