Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Familjeseger i Mästarnas Mästare

14 OKT 2018 18:32
Familjen Hellekant är bäst av alla svenska kappseglingsmästare. Trots motstånd från seglare med OS-, VM- och EM-guld i många olika klasser var det Hellekants från Halmstad som seglade hem finalen av Mästarnas Mästare som avgjordes i Marstrand.
  • Skapad: 14 OKT 2018 18:32

- Vi hade förhoppningar om en plats i semifinalen och vi har drömt om final. Men att vinna har vi inte vågat drömma om, säger de.

Laget Hellekant, som tidigare under året vann sitt första SM-guld i CB66, består av pappa Anders och hans tre vuxna barn Christoffer (skeppare), Rebecca och Alexandra. De seglar tillsammans både i CB66 och i J/70 – det vill säga den båt som används både i allsvenskan och i Mästarnas Mästare.

Medan tidigare vinnare som exempelvis Niklas Edler (tre gånger mästare) och OS- och VM-mästaren Max Salminen seglade stabilt i inledning så smög Hellekants lite i bakgrunden i det stora startfältet med 46 besättningar. Av dessa gick 16 till semifinal och åtta fick vara med i finalen.

Europamästarna (470) Anton Dahlberg och Fredrik Bergström försvann i grundomgången. Det gjorde även andra landslagsmeriterade seglare. Och både Niklas Edler och Max Salminen åkte ur i semifinalen. Men det gjorde inte Hellekants från Halmstads segelsällskap. De trivdes i den hårda vinden som låg på stabila tio m/s och mycket mer i byarna.

- Vi seglade väl helt ok i grundomgången. Men vi var bara tia inför semin och var kanske lite besvikna över vår insats så långt, säger Christoffer Hellekant.

Men både i semifinalen och finalen så nollställdes alla poäng och det var vinna eller försvinna.

- Vi kom iväg fint i finalen och även om det är korta race så behöver man inte chansa. Det gäller att segla kontrollerat, säger Christoffer Hellekant lugnt och fortsätter:

- Det var först vid näst sista rundningen som vi kände att det kunde gå vägen.

Men det var ändå ytterst när att de föll på mållinjen. Eller snarare: De föll över mållinjen. För precis när de skulle gå i mål – och de svenska mästarna i Starbåt kom forsande bakom - så broachade familjen Hellekant in över mållinjen.

- Men vi blev aldrig oroliga. Vi var över när vi broachade och vi såg att de gjorde tummen upp på startfartyget, säger Christoffer.

Därmed fick starbåtsseglaren Johan Qviberg och hans rutinerade gäng med, Michael Nettelblad, Rasmus Myrgren och Anders Edblad nöja sig med silver medan juniorerna i Laser 4.7 (Albert Norlén, Michael Lindqvist, Niklas Norlén och Ulf Camitz) seglade hem bronset.

 För mer information besök www.mastarnasmastare.se .

 

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info