Hoppa till sidans innehåll

Drakklassen jubilerar och satsar på återväxten

12 NOV 2018 15:22
Svensk Drakklubb fyller 70 år och passade på att söka pengar från Svenska Seglarförbundets "Utmaningen" med målet att bygga erfarenheter mellan generationer och främja återväxt i klassen.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2018 15:22

Bild: Drakklubbens "rookie-team" på SM i Saltsjöbaden fv. Kalle Österman, Eva-Stina Forslund, Karl Fejerstam Ljungquist. Foto:Richard Dudley 

- För Svensk Drakklubb innebär ”Utmaningen" en fantastisk möjlighet att sprida kunskap om vad det innebär att äga och segla en Drake ur ett nytt perspektiv. Vi sänker därmed tröskeln och ökar tillgängligheten för fler, vilket är en utmaning för sporten som idag likt mycket annat står i hård konkurrens, säger ordförande i Svensk Drakklubb Christoffer Meyer.

Draken firar 90 år och klubben fyller 70
Svensk Drakklubb grundades inför OS i London 1948. Tjugo år tidigare hade Draken kommit till genom en konstruktionstävling initierad av GKSS. Men först året efter, 1929, stod de tre ursprungliga båtarna klara i Långedrag. Snart 90 år senare seglas Drake i 31 länder av en imponerande skara från en mängd klasser och med meriter från OS, America’s Cup och VM.

-Det unika med klassen är just att glada amatörer, proffs och tidigare mästare seglar på samma sportsliga villkor och kan umgås och ta del av varandras erfarenheter i härliga sociala sammanhang, säger Christoffer Meyer

Ungdomsteam fick utmana på SM i Saltsjöbaden 
För att ge en mer rättvis bild av båt och gemenskap lät Drakklubben därför rekrytera en helt ny besättning inför SM i Saltsjöbaden där de genom engagerade medlemmar kunde välkomna och inkludera några ”rookies”. Med erfarenhet från bl. a Laser kom en ung besättning att stå i rampljuset under regattan. Eva-Stina Forslund (22), Karl Fejerstam Ljungquist (21) och Kalle Österman (27) tog sig an SWE 363 ”Amarona” som ställts till förfogande och genomförde samtliga seglingar med gott resultat och en oerhörd entusiasm och positiv attityd. 

- Man känner att det finns mycket att lära sig från klassen och båten. Alla runtomkring var väldigt hjälpsamma och gav ett fantastiskt intryck, säger Kalle Österman som tillsammans med övriga turades om att vara rorsman. 

- Riktigt kul att få vara med under SM med Sveriges elit inom Drake. Helt rätt forum för att attrahera nya inom klassen. Vi har fått blodad tand. Var så säkra på att vi kommer tillbaka för revansch, säger Karl Fejerstam Ljungquist

- Resultatet av detta initiativ är att besättningen nu kan titulera sig våra officiella ambassadörer ”Young Dragons” och fritt får fortsätta att disponera och segla en Drake under kommande säsong med målet att generera ett än större underlag i sin generation, säger Christoffer.

Vill du veta mer om klubbstödet och ”Utmaningen”?
Kontakta klubbstödsanvarig Emelie Lindström This is a mailto link 070-090 03 46.


Kalle Österman, Eva-Stina Forslund och Karl Fejerstam Ljungquist forcerar SWE 363 ”Amarona” under SM på Baggensfjärden. Foto: Richard Dudley 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info