Hoppa till sidans innehåll

Årets vinnare av SRS-rankingen klar

06 DEC 2018 08:32
Per Algotsson med sin besättning i Farr 30 ”Farrgo” från Göteborg är årets bästa SRS-seglare. ”Farrgo” vinner Sveriges nationella SRS-ranking 2018, en stark prestation att vara först efter 46 deltävlingar.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2018 08:32

Bild: Höstkroken i Västerås är en av de SRS-kappseglingar som ingår i SRS-rankingen. Foto: Höstkroken/WSS

SRS är ett system för att möjliggöra att olika båttyper kan kappsegla mot varandra. Sedan några år tillbaka finns en ranking för SRS-seglingar som i år omfattat 46 regionala kappseglingar i Sverige som samlat 840 deltagare från hela landet.

De fem bästa resultaten räknas med i rankingen och lyckas man placera sig i toppen i fem tävlingar är man en klockren vinnare. Det är just vad Per Algotsson och hans besättning i Farr 30 ”Farrgo” har lyckats med. Deras segersvit består av segrar i Pater Noster Race och Nordö Race och en femteplacering på Hermanö Runt på västkusten, en andra plats i Höstkroken i Västerås samt en åttonde placering i Nynäshamns Skärgårdscup på ostkusten.

På andra plats kommer tidigare rankingvinnare, och förra årets trea, Rikard Isby med sin besättning i båten ”Mithril” och på tredje plats finner vi årets ess bland norra Sveriges seglare, Björn Karjel med sin besättning i Neptunkryssaren.

- Sällan har vi sett så jämna topplaceringar i stora startfält så spritt över landet. Det är både inspirerande och imponerande hur Pers besättning har transporterat båt och besättning till olika delar av landet för att delta i tävlingar med många duktiga medtävlare, säger Patrik Erlandsson, ansvarig för båtteknik på Svenska Seglarförbundets kansli.

Olika båtar kan tävla över hela landet
Tack vare uppbyggnaden av rankingsystemet, där poängen räknas fram beroende på placeringen relativt med antalet deltagare, är det möjligt att jämföra besättningar över hela landet och över hela säsongen.

- I ett handikappsystem som SRS kan emellanåt en enstaka båttyp gynnas eller missgynnas av utpräglade förhållandena men över en längre period eller serie av seglingar jämnar detta ut sig. Nationella SRS-rankingen blir då ett bevis på att SRS-systemet ändå fungerar mycket väl när man studerar vilka typer och storlekar av båtar som återfinns i övre delen av resultatlistan, säger Patrik och fortsätter:

- Trots olikheterna mellan båtarna får man tack vare SRS-systemet ett kvitto på hur man själv förbättrar sig i att förstå, hantera och dra fördel av kunskapen om vindarna och vattnets påverkan på båt, utrustning och besättning i förhållande till andra.

Du hittar resultatet för SRS rankingen 2018 här
Läs mer om SRS 

Har du frågor om SRS? Kontakta Patrik Erlandsson, ansvarig för båtteknikfrågor på SSF:s kansli.

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info