Hoppa till sidans innehåll

Succé för drop-in segling på Ekoln

28 JUL 2018 20:50
Ekolns Segelklubb (ESK), Uppsala Kanotförening (UKF) och Upsala Segel Sällskap (USS) har tillsammans arrangerat drop-in segling med stöd av sommarlovsbidraget. Det är tydligt att det både var lyckat och gav ordentlig mersmak.
  • Uppdaterad: 28 JUL 2018 20:53

Med devisen ”Alla barn har rätt till ett bra sommarlov” har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fördelat ut bidrag till landets kommuner för gratis sommarlovsaktiviteter under sommarlovet 2018 för barn och unga i åldern 6-15 år och i år uppgick summan till 200 miljoner kronor. Sedan 2016 har sommarlovsbidragen resulterat i att kommunerna har anordnat ett stort utbud av gratis sommarlovsaktiviteter. Exempel på gratis sommarlovsaktiviteter var; bussutflykter, odlingskurser, teaterskolor, längre öppettider på fritidsgårdar, simskola, matlagning, bokfest, sportaktiviteter, pysselkvällar, konstlabb, parkour, konserter, aktiviteter för nyanlända, samt möjligheter att ta simborgarmärken och mycket annat.

-Uppsala kanotförening (UKF) har vår verksamhet bredvid Lyssnaängsbadet vid Ekoln vilket är ett av de mest besökta frilufuftsbadet i Uppsala, säger Fredrik Söderman som är ordförande i UKF. Vi märker även av en stor nyfikenhet från besökande på badet under sommaren av vår ordinarie seglarskola och vi får ofta frågan om vi hyr ut båtar. Vi har diskuterat möjligheten att arrangera dropin för barn och ungdomar under juli månad men vi har hittills inte kunnat finansiera detta själv tills erbjudandet om sommarlovsbidraget dök upp från Uppsala kommuns kulturförvaltning.

-Allt för många barn i Sverige kommer tillbaka efter sommarlovet och har inte haft möjlighet att göra något utanför de vanliga dvs. bara chilla, spela spel och vända på dygnet säger Jonas Ettemo från Upsala Segel Sällskap (USS). Dropin aktiviteten har skapat förutsättningar för barn att oavsett storleken på föräldrarnas plånbok att få testa segling och få med sig ett extra minne från sommaren, fortsätter Jonas.

Under dropin seglingarna har det även dykt upp föräldrar som seglat som barn och nu velat försöka föra över intresset till sina barn. I mån av tillgång har dessa ”återfallsseglare” erbjudits tillgång att segla själva bland annat i de 2-kronor som använts under dropin seglingen. Vissa har till och med redan ansökt om medlemskap i klubbarna för att kunna ta del i verksamheten t ex vuxen seglarskolan som ESK arrangerar i höst eller bara för att få tillgång till de 606:or om USS lånar ut till sina medlemmar.

Bemanningen på dropin aktiviteten har varit ungdomar från Ekolns Segelklubb (ESK), Uppsala Kanotförening (UKF) och Upsala Segel Sällskap (USS). Samtliga dagar har det funnits minst en vuxen på plats för att stödja ungdomarna i verksamheten vilket förutom innehöll segling även innefattade att ordna fika till besökare samt ansvara för en kortare teori och säkerhetsgenomgång innan besökarna fick ge sig ut på vattnet. Beroende barnens nivå och mod fick de välja mellan Optimist, 2-krona och RS Feva. Flertalet valde att segla 2-krona och Fevor tillsammans med erfarna instruktörer jämfört att segla själva i Optimister. Uppskattningsvis var det mellan 10-50 barn + föräldrar som besökte aktiviteten varje dag. Vissa barn tvingade till och med sina föräldrar att planera om semestern så att barnen kunde komma till klubben flera dagar och segla istället för att åka på ”tråkiga bilsemestrar”.

-Segling har dessvärre ett rykte om att vara en dyr sport och därför är det många som väljer bort den aktiviteten för sina barn innan de ens har låtit dem testa. Självklart kostar det om man vill börja tävla men för många barn och ungdomar räcker det gott med att crusing segla med nya vänner. Ett juniormedlemskap i någon av klubbarna i Uppsala som ger tillgång till gratis lån av klubb båtar kostar hälften av vad ett par ordinära fotbollsskor kostar så instegskostnaden är inte så dyr. Jag är övertygad om att vi måste bredda botten för att fylla toppen, fortsätter Jonas Ettemo. Förhoppningsvis kommer vi att fylla på våra barn- och ungdomsgrupper när träningarna startar upp under andra veckan i augusti.

Skribent: Emelie Lindström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info