Hoppa till sidans innehåll

Segling för alla målet i ESS Jolle

21 AUG 2018 08:00
Att det finns glädje och driv i klubben vid Edsviken norr om Stockholm är det ingen tvekan om. - Man skulle nästan kalla oss för en ungdomsgård med fokus på segling och ledarutveckling, säger Fredrik Tengstrand som är projektledare för ESS jolle 2.0.
  • Uppdaterad: 21 AUG 2018 09:42

ESS Jolles mål är segling för alla och att det ska vara skoj att segla. Det finns inga krav på egen båt och alla ska få utvecklas i sin egen takt.
- Vi är ingen elitklubb. Vi kallar oss för en ”Vi klubb” där gruppen är viktigare än den enskilda individen. Vi tycker man ska få komma ut på sjön och lära sig segla utan att det behöver vara krångligt eller dyrt.  Samtidigt som det är säkert med kunniga ledare som kan lära ut på rätt nivå, säger Fredrik Tengstrand.

 
ESS Jolles uppgraderade anläggning vid Edsviken i Sollentuna.

Kappsegling är inget krav men en viktig del av verksamheten med den årliga ESS Jolle Sprintcup i klubbens egna Tvåkronor, tisdags-cup med Laser i både privata och klubbens båtar och klubbmästerskap på hösten.
- Det viktiga är att delta men och vi ser kappsegling som ett bra sätt att utveckla både ledare och deltagare till bättre seglare, förklarar Fredrik.

ESS Jolle har idag 250 medlemmar och huvudaktiviteten är seglarskola under fem sommarveckor med 150 barn i åldern 10-13 år. Men de senaste åren har aktiviteterna utvecklats.
- Nu har vi träningssegling tre dagar i veckan, ungdom och vuxenutbildningar. Träningsseglingen lockar seglare från 6 år med förälder till enstaka pensionären på 65-70 år. Vi har också deltagit i olika ”prova på seglingar” under många år, ex. ÅFOR, RF:s Idrottens dag i Hagaparken, berättar Fredrik.

 
Fredrik Tengstrand och Prins Daniel under prova på segling på Idrottens Dag i Hagaparken, Stockholm.

En viktig förutsättning för verksamheten är de egna klubbåtarna - Tvåkronor, Laser och RS Tera, men klubbens viktigaste resurs är ledarna. Många börjar som ”hjälpis” och för att se till att alla trivs ordnas olika typer av aktiviteter som skidåkning, beachvolleyboll eller att bara ”chilla” på klubben. Och jämställd är en självklarhet.
- Det är viktigt att uppmärksamma och tala om vad på klubben som motverkar jämställdhet. ESS Jolle har 50/50 killar på ledarsidan och lika många tjejer som killar som är lägerchefer. Även i styrelsen ingår både killar och tjejer där det också är viktigt att få med ungdomar i styrelse och i våra arbetsgrupper.

När ESS Jolle gick från att vara en sektion i Edvsikens Segelsällskap till att bli en egen idrottsförening 2014 var visionen att bli fler seglare och få mer tid på vattnet. Då startades ett anläggningsprojekt med bidrag från Riksidrottsförbundet och kommunen och efter fyra års hårt arbete börjar visionen nu bli verklighet.
-Vi är stolta över att projektet nu är igång och att vi uppnått många av de mål vi satte 2014 på vår strategidag. Varje år som gått har vi tagit små steg framåt och våren 2018 har det verkligen burit frukt. Nu är området utbyggt, bryggorna på plats och vi har ett nytt klubbhus att inreda, avslutar Fredrik Tengstrand.
Foto: ESS Jolle

Läs mer om ESS Jolle

Månadens klubb  
Vi vill gärna sprida goda verksamhetsidéer genom att berätta om olika klubbars verksamhet i våra kanaler. Tipsa gärna om en klubb som du tycker tänker nytt, har en positiv utveckling, bra aktiviteteter och stort engagemang. Mejla till This is a mailto link.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer