Hoppa till sidans innehåll

Andra SM-guldet för Björn och Maja

26 SEP 2018 08:46
Björn Sandberg och Maja Wikman vann sitt andra SM i 2-krona i helgen på Ekoln utanför Uppsala där han seglade tillsammans med Maja Wikman. Det var även deras andra SM-guld för i år då de vann Trissjolle-SM tidigare på säsongen.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2018 09:15

Bild: fv. Staffan Eklund, Ebba Damberg, Björn Sandberg, Maja Wikman, Hampus och Björn Appelgren.

I helgen avgjordes SM i 2-krona på Ekoln söder om Uppsala. Efter SMHIs klass 1 varning för lördagen beslöt tävlingsledningen att ställa in första dagens seglingar redan på fredag morgon. I efterhand ett bra beslut då vindarna låg på mellan 8 m/s och 18 m/s under större delen av lördagen.

På söndagen hade stormen Knud passerat och 30 deltagande båtar kunde genomföra 6 seglingar i vind mellan 3-6 m/s utan att en enda enskild återkallelse eller tjuvstart rapporterades. Seglingsledare Klas Elwinger behövde inte ta fram den svarta flaggan för att hålla koll på startfältet.

Som förväntat vann Björn Sandberg, Jollekappseglarna Västerås SM för andra gången i rad med serien 1, 1, 3, 2, 1, (4). Björn är en duktig seglare med flertalet SM-tecken i olika klasser och ifjol kom han 5:a i Mästarnas Mästare. I år hade han Maja Wikman som gast. Värt att notera är att Björn och Maja vann även SM i Trissjolle tidigare i år.

Tvåa blev hemmaseglaren Staffan Eklund, Uppsala Segelsällskap som till vardags seglar Neptunkryssare, också han flerfaldig SM-medaljör. Ombord hade Staffan Ebba Damberg som gast. På tredje plats kom Hampus Appelgren och Björn Appelgren, Runmarö Yacht Club. Hampus har ett antal JSM-guld i E-jolle, USM-guld i Matchracing och sedan tidigare ett SM-guld i 2-krona. Hoppas att ännu fler meriterade seglare ställer upp nästa år och fightas om äran att bli svensk mästare och få en plats i Mästarnas Mästare.

Klassmästerskap för juniorer
Än har inte 2-krona JSM status men för att få det måste det genomföras två av varandra efterföljande klassmästerskap. I år kom 14 juniorbesättningar vilket är ett lyft sedan tidigare år. Vann gjorde hemmaseglarna Joachim Samuelsson och Ebba Ettemo som i den totala sammanräkningen för SM seglade in på en 7:e plats. Tvåa kom Johannes Richter Jonsen och Irmelie Olander, ESS Jolle som i den totala sammanräkningen kom på en 10:e plats. Tredje platsen knep Emelie Nordin och Bertil Röös, Knivsta Optimistjolleklubb.

Uppsala SS vann lagtävlingen 
Förutom att kora svenska mästare och genomföra ett klassmästerskap för juniorer genomfördes även en lagtävling där bästa klubblag korades. Tävlingen stod mellan ESS, ESK, KOJK och USS. Vann gjorde Upsala Segel Sällskap (USS) med placeringar 2, 7, 9 i mästerskapet. Följande seglare från USS var med och säkrade att det nyinstiftade vandringspriset förblir i klubbens ägo minst ett år till: Mats Wahlberg och Sara Ek (9:a) Joakim Samuelsson och Ebba Ettemo (7:a), Staffan Eklund och Ebba Damber (2:a)

Skribent: Jonas Ettemo

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer