Hoppa till sidans innehåll

Team Pro4u vann VM

23 JUL 2018 11:48
Team Pro4u, med skeppare Patrik Forsgren, vann amatörguld och ett brons, i den öppna klassen i Offshore Sailing Worlds (VM i havskappsegling) klass C, som avslutades i Haag i helgen.
  • Skapad: 23 JUL 2018 11:48

Tävlingen innehöll två offshore race på totalt 135 distans (seglades med en start och mål) och sju kryss/läns-banrace som var och ett var runt två distans, dvs totalt nio deltävlingar. Sammanlagt deltog knappt 100 båtar och över 800 seglare från 15 nationer.

Team Pro4u som tävlade i den största klassen C med 49 båtar fick totalt 73,5 poäng med serien (efter en borträknad): 6, 2, 13, 3, 7, 5, 1, 17, 24 och (38,5). Vi lyckades ta två spikar i VM, dels det långa havsracet, som räknades dubbelt och därav gav två poäng, samt ett banrace.

- Jag är nöjd med att vi tog medalj på VM i öppna klassen samt att vi vann amatörklassen. Det var vår två målsättningar innan VM. Dock var vi denna gång riktigt nära att vinna guld totalt i den öppna klassen efter att ha varit i ledningen större delen av tävlingen. Men misstagen vi gjorde, framför allt när vi fastnade på en kryssboj flera minuter i strömt vatten med lätta vindar, näst sista dagen var ödesdigra och på den här nivån med hård konkurrens från många duktiga båtar/team med stora resurser kostade de misstagen för mycket och egentligen var det mer eller mindre avgjort inför sista dagen även om vi försökte allt vi kunde då med och försökte gå för guldet istället, berättar skeppare och rorsman Patrik Forsgren.

Seglingarna i Holland har haft fint och soligt väder i växlande vindar med lätt till medelvind i det övre registret. Seglingsledningen har lagt bra och rättvisa banor med ett rejält långt offshorerace och bra inshore banor som varit ganska långa. Man har snabbt korrigerat vid vind- och strömskift och lagt nya märken för att göra tävlingarna rättvisa och det har varit ett mycket väl genomfört arrangemang även i stort.

- Initialt var vi ganska besvikna att vi inte kunde säkra guldet i den öppna klassen i VM som vi drömt om. Men när man reflekterar och får lite distans till det hela är det ju ända bra att vi som amatörer tar medalj på VM igen och vinner amatörklassen igen. Inget annat team i VM tog två medaljer. Sedan kan vi konstatera att det är sjunde året i rad som vi dels är på pallen i VM eller EM och vinner amatörguldet i VM eller EM. Det visar på en långsiktighet, uthållighet och styrka att kunna toppa formen när det väl kommer internationella mästerskap, säger Anders Mårtensson trim.

 

Team Pro4u’s besättning:

Patrik Forsgren, skeppare och rorsman

Anders Mårtensson, trim

Johan Tuvstedt, trim

Anders Björk, trim

Oskar Hellblom, keyboard

Oskar Sömermaa, mast

Joakim Hoppe, fördäck

Peter Thorwid, taktiker

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info