Hoppa till sidans innehåll

Tydliga mål ger utveckling och engagemang

08 MAJ 2018 13:50
Stenungsunds Segelsällskap förknippar de allra flesta med kappseglingen Tjörn Runt. Men för Olof Beckman är det något annat som är huvudfokus för klubben 5 mil norr om Göteborg.

  • Uppdaterad: 08 MAJ 2018 14:07

Bild: Stenungsunds SS anläggning innanför Stenungsön. Foto: StSS

- Vi är en segelklubb med fokus på ungdomar och breddsegling. Vi har en fantastisk jollegrupp där seglarskolan ingår som en sommaraktivitet. Ungdomsträning pågår mer eller mindre året runt där Accessjollarna finns för seglare med funktionsnedsättning, säger Olof Beckman som är ordförande i Stenungsunds Segelsällskap.

350 barn och ungdomar passerar genom klubbens seglarskola varje sommar och klubbens filosofi är att det ska vara billigt och enkelt att vara med i verksamheten. Barn och ungdomar behöver inga förkunskaper utan det är bara att komma ner och låna klubbens Optimister, C55, Tvåkronor och Accessjollar. Olof betonar att segling inte behöver vara någon snobbsport.

- Vi vill erbjuda alternativ sysselsättning för ungdomar på sommaren i vår klubb. Vi har en värdegrund där alla är lika välkomna oavsett om de kan segla eller var de kommer ifrån och det skapar bra stämning. Vi ser också att ryktet om vår verksamhet sprider sig och att ungdomarna själva går hem till sina föräldrar och säger: ”Pelle seglar och det skulle jag också vilja göra”, berättar Olof.


Accessjollar finns för personer med funktionsnedsättning så att alla kan 
vara med i StSS seglingsträning på sina villkor. Foto StSS.

Klubben jobbar sedan några år med fyra långsiktiga mål: Gemensamma värderingar, öka bredden, stärka varumärket Tjörn Runt och att skapa ett Maritimt center runt klubben. De tydliga målen har skapat utveckling, aktivitet och engagemang.

- Vi har breddat våra aktiviteter med bland annat en grupp som seglar radiostyrt och ett gäng ”återfallseglare” i 60-tals klassen Jollyscott. Vi har börjat utveckla Tjörn Runt-veckan där Lilla Tjörn runt är första helgen, Tjörn runt sista helgen och däremellan aktiviteter på stan tillsammans med kommunen och andra aktörer. Vi har också uppgraderat hamnområdet genom muddring och nya bryggor, berättar Olof.

I fjol testade man att bjuda in till en cruisingklass i Tjörn Runt där man kan delta utan mätbrev. Båtarna startar i egen startgrupp och får ingen placering i tävlingen och målet är att göra det enklare och billigare att vara med och på så sätt locka fler att vara med.

- Som mest deltog ca1000 båtar i Tjörn Runt. Idag är det ungefär 350. Vi måste fånga de som inte kappseglar idag och få dem att prova. Att trigga icke aktiva kappseglare till att bli halvaktiva kappseglare, säger Olof.

I fjol fick Stenungssunds Segelsällskap utmärkelsen ”Årets breddklubb” av Västkustens Seglarförbund och ”Årets förening” i Stenungssunds kommun. Olof ser samarbetet med kommunen som en viktig del i klubbens positiva utveckling.

-Vi är en av de större föreningarna i kommunen, vi syns i media och det lockar folk, avslutar han.  

Har din klubb en bra verksamhet som ni är stolta över och vill berätta om? Då kan ni bli månadens klubb. Läs mer.

Klubbfakta
Var: Stenungsund, 5 mil norr om Göteborg
Bildades: 1964
Medlemmar: ca1000 st
Medlemsavgift: junior 250 kr vuxen 400 kr familj 600 kr
Verksamhet: seglarskola, parasegling, juniorträningsverksamhet, arrangör av jollekappsegling och kölbåtskappsegling samt Tjörn Runt sedan 1963 och Lilla Tjörn runt sedan 1983.

Liselotte Kantling (främre raden 2.a från vänster) är träningsansvarig i StSS och engagerar och entusiasmerar träningsverksamhetens ledare.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info