Hoppa till sidans innehåll
Foto: SHEREMETEV ANDREY

Sverige tvåa på första etappen av Nord Stream Race

26 JUN 2018 08:34
På måndagsmorgonen avslutades första etappen av Nord Stream Race då båtarna nådde Köpenhamn cirka 17 timmar efter starten från Kiel. Den svenska KSSS-båten knep andraplatsen efter en tuff duell mot tyskarna och danskarna. Segern tog den ryska båten.
  • Skapad: 26 JUN 2018 08:34

- Efter en perfekt start ut från Kiel så halkade vi lite bakåt i fältet på mitten av racet. Men med duktiga trimmers som höll båten igång så lyckades vi glida förbi alla utom ryssarna. In mot Köpenhamn blev det matchracing mot Tyskland och Danmark, men vi lyckades dra det längsta strået och blev tvåa. Det skiljde bara 50 sekunder mellan oss tre i mål, berättar Christian Harding, skeppare på den svenska båten.

Det var lätta vindar, runt fem knop, när de fem 50-fots Swanbåtarna lämnade Kiel. Det var den svenska båten som var snabbast iväg, tätt följd av danskarna. Men i de lätta vindarna, under natten mellan söndagen och måndagen, växlade ordningen ständigt mellan båtarna. Ett tag var den svenska båten till och med sist.

Men en stark spurt och en stenhård kamp in över mållinjen gav svenskarna andraplats. Danskarna blev trea, tyskarna fyra och den finska båten från Åländska Segelsällskapet kom femma och sist.

Nu väntar några dagars vila och båtvård innan det är dags för tävlingens längsta etapp, från Köpenhamn till Stockholm. Båtarna startar onsdag morgon och beräknas nå Stockholms ström under fredagen.

De fem Swanbåtarna kommer då att vara en del av festligheterna och förberedelserna runt ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt) som har sitt eventområde på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Söndag morgon, precis innan starten av ÅF Offshore Race, startar etapp tre av Nord Stream Race, från Stockholms ström till Helsingfors. Därefter väntar sista etappen från Helsingfors till slutmålet i S:t Petersburg.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info