Hoppa till sidans innehåll

Ryssarna snabbast till S:t Petersburg

05 JUL 2018 20:24
Det blev hemmaseger på sista etappen av Nord Stream Race när den ryska båten nådde S:t Petersburg först av alla. Därmed tog Ryssland och klubben ”Lord of the Sail – Asia” hem totalsegern i årets regatta och titeln ”Östersjöns bäst kappseglingsklubb".
 • Skapad: 05 JUL 2018 20:24

Efter två tuffa etapper med hård kryss blev sista etappen en behagligare resa med stabilundanvind. Den ryska båten har dominerat Nord Stream race från etapp 1 och inför avslutningen var deras mål givetvis att vinna.

- Ju närmare vi kommer ryskt vatten, desto större blir vår motivation att segla bra, sade skepparen Sergey Musikhin inför starten i Helsingfors.

Sverige var titelförsvarare men valde i år att byta nästan hela besättningen inför varje etapp för att flera seglare från KSSS skulle få chansen att prova på riktig havskappsegling. Men därmed blev det svårt att utmana de andra besättningarna som blev allt mer samtrimmade och vana vid båten ju längre regattan led.

Den svenska KSSS-båten var femte och sista båt till S:t Petersburg men lyckades ändå hålla den finska båten, från Ålands segelsällskap bakom sig, och slutar fyra i totalen.

Från KSSS sida har Johan Rockström varit ansvarig för ”projektet” och han var även med på sista etappen. Så här berättar han om ”resan” från Helsingfors till S:t Petersburg.

- Starten i Helsingfors mot S:t Petersburg i onsdags eftermiddag gick i sydlig vind sex knop. Vi lyckades bäst i starten och ledde under första kryssen ut ur Helsingfors skärgård. Efter en timmes segling svängde vi först av alla båtar österut och satte gennakern. Det blev undanvindssegling hela vägen till S:t Petersburg där ledningen växlade mellan båtarna i fältet. Vinden kom och gick under kvällen, natten och morgonen så det gällde att försöka hitta vindstråk med större tryck. Vi hade som mål att ta oss upp på podiet och behövde därför komma före den tyska båten i mål, berättar Johan Rockström och fortsätter:

- Vi gjorde en sista ansträngning tidigt torsdag morgon att försöka segla förbi dem när vi gippade bort från fältet och seglade utom synhåll under ett par timmar. Tyvärr lyckades det inte och med minsta möjliga marginal kom vi femma i dagens race som hade kortats av med 15 sjömil.

 

Nord Stream Race 2018 - Slutställning:

 1. Lord of the Sail - Asia, Ryssland                                     7 poäng
 2. Frederikshavn Sejlklub, Danmark                                 10 poäng
 3. Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland                   12 poäng
 4. Kungliga Svenska Segelsällskapet, Sverige                 15 poäng
 5. Åländska Segelsällskapet, Finland                                 17 poäng
Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

 • Allen
 • SPL_logo_2013_FC
 • Svenska sjö logotyp
 • Ackerts reklamproduktion
 • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info