Hoppa till sidans innehåll

Projekt som gör segling tillgänglig för fler

23 APR 2018 10:05
Tack vare Svenska Postkodlotteriet får klubbar och klassförbund möjlighet till extra resurser för projekt i linje med vår vision ”Svensk Segling – tillgänglig för alla”. Årets bidrag går till tillhandahållet material, delningsekonomi och friskvård.
  • Uppdaterad: 23 APR 2018 14:35

19 projekt har blivit beviljade medel för det som kallas Utmaningen. För att få sitt projekt beviljat ska syftet vara att göra Svensk Segling mer tillgänglig, antingen genom att erbjuda verksamhet med tillhandahållna redskap, att dela redskap med varandra eller skapa verksamhet som kan bedrivas som friskvård (nyhet från Skatteverket i år). Och det är många spännande projekt på gång.

Friskvårdsbidrag - koncept för segling som friskvård
I januari beslutade Skatteverket att det numera också ska gå att använda sitt friskvårdsbidrag till segling. Detta öppnar upp för aktiviteter som riktar sig till, för vissa klubbar, nya målgrupper. I Lerberget startas ”Tjejernas tisdag”, hos Gamla Stans YC kan man segla J80 mitt i stan, bara för att nämna några av alla nya initiativ.

Införskaffande/Upprustning av tillhandahållet material
Att kunna segla utan att själv behöva äga allt material gör Svensk Segling mer tillgänglig. För att det ska vara attraktivt är det viktigt att de tillhandahållna båtarna är i gott skick. Även tillgång till torrdräkter och flytvästar underlättar för fler att vara med. Det är flera, både klubbar och klassförbund som därför beviljats medel för att skaffa sig eller rusta upp befintligt material som de vill använda på ett nytt sätt och av fler utövare. Club 29 inleder ett samarbete med Chalmers SS och arrangerar introduktion till kappsegling för högskoleungdomar, i Kämpinge finns det surfbrädor att låna och i Sundsvall förlängs säsongen med utlåning av torrdräkter.   

Delningsekonomi - modell för utlåning/uthyrning av tillhandahållna redskap
Delningsekonomi handlar om att fler delar på nyttjandet och kostnaden av exempelvis en båt istället för att enskilda personer äger varsin. Denna modell är det flera av klassförbunden som avser att testa under säsongen. Exempelvis vackra båtar som Skärgårdskryssare A22 , 505 och Drakar kommer det att vara möjligt att segla i sommar. IF-båten Pryda Marie finns tillgänglig att hyra både för tävling och semestersegling.

På Svenska Seglarförbundets utvecklingskonferens  SeglarTräffen i november, kommer vi få höra om hur det har gått. Det kommer även att publiceras artiklar om verksamheterna under säsongen här på hemsidan.

Har du frågor om Utmaningen eller hur du i klubben kan söka stöd för projekt? Kontakta Emelie Lindström, klubbstödsansvarig på Svenska Seglarförbundet. 

Alla beviljade ansökningar:

Skribent: Emelie Lindström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info