Hoppa till sidans innehåll

Om demokrati, enkelhet och inkludering

08 APR 2018 08:00
”Kanske skulle vi fundera på att låta alla medlemmar lägga förslag och rösta via Sailarena i en snar framtid” är en av de tankar kring demokratifrågan som vår ordförande Anders Selling delar i sin krönika.

  • Skapad: 08 APR 2018 08:00

Seglarförbundets årsmöte tog nyligen ett viktigt beslut. Vi beslutade att ge klubbarna rösträtt. Tidigare har enbart distrikt- och klassförbund haft rösträtt där distrikten företräder klubbarna. Detta är genomtänkt men kräver också att processen ut till medlemmarna fungerar i alla led och att alla röstberättigade utnyttjar sin rösträtt, annars faller ju demokratiprocessen eller hur?

Vi har många engagerade eldsjälar i klassförbund och distrikt och flera var med på Seglardagen. Men med tanke på att 29 ombud fick uppgiften att representera drygt 100 000 medlemmar ställer vi dessa 29 inför en svår uppgift och vi måste våga tänka nytt. Och ett nytt sätt är att ta ett steg mot direktdemokrati genom att bjuda in även klubbar till att ge sin röst på årsmötet. På så sätt blir det även en avlastning till distriktens ideella styrelser. Det går i linje med att göra Svensk Segling tillgänglig för alla och det finns säkert mer vi kan göra än så.

Enkelhet och inkludering är också viktigt och jag tror vi kan vinna på att hitta sätt att skapa kortare kontaktvägar och se till att procedurer och stadgar inte blir hinder för engagemang. Jag måste erkänna att jag själv hann bli ordförande i en klubb innan jag ens läste stadgarna och började förstå vad motioner och ett årsmöte innebar. Det finns en sådan kraft i de som kommer nya in i seglingens organisationer och vi har allt att vinna på att inte avskräcka utan låta dem bli ett starkt komplement till oss som har längre erfarenhet.

Detta blev den första stadgeändringen vad gäller rösträtt till Seglardagen sedan 1974 och om vi tänker på vad om hänt runt omkring oss sedan 1974 så är nog rätt naturligt att vi börjar hitta nya sätt att styra vår verksamhet. Kanske skulle vi fundera på att låta alla medlemmar lägga förslag och rösta via Sailarena i en snar framtid. Låt oss gärna diskutera fler förslag och det behöver inte vänta tills det är dags att lämna in motioner till Seglardagen 2019.

Engagemanget i demokratiprocessen är oerhört viktigt för styrelsen och Seglardagen 2018 blev ett mycket givande och bra årsmöte med högt i tak på riktigt och en mycket god samtalston. Det är motiverande för mig och mina styrelsekollegor.

Anders Selling
Ordförande, Svenska Seglarförbundet

Skribent: Anders Selling
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info