Hoppa till sidans innehåll

Nu sjösätts ”Optimist för havet”

07 JUN 2018 17:20
Om 30 år kan det finnas mer plast än fisk i haven – om inget görs. Tre tunga, sjönära aktörer har därför gått ihop för att under tre år rikta strålkastarljuset mot nedskräpningen av haven och visa hur vi alla kan bli en del av problemets lösning.
  • Skapad: 07 JUN 2018 17:20

Foto: Håll Sverige Rent

Svenska Seglarförbundet, Håll Sverige Rent och Sjöräddningssällskapet har sjösatt ett projekt som ska pågå till år 2020 och som ska synliggöra problemet med marint skräp, öka kunskapen om det, samt få människor att ändra både konsumtionsmönster och beteende. Det vill säga välja bort onödiga engångsförpackningar och återvinna sitt skräp istället för att slänga det vind för våg.

– En take away-förpackning används under väldigt kort tid. Men om den hamnar i havet kan den bli kvar där i hundratals år. För havens framtid måste vi se till att plast återvinns istället för att hamna i naturen, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Projektet kallas Optimist för havet och det är precis vad det handlar om – både bokstavligt och bildligt. Även om läget för världshaven är allvarligt är problemet långt ifrån olösbart. Det finns goda skäl att vara optimist. Så långt det bildliga. Rent bokstavligt ska projektet resultera i riktiga optimistjollar, som ska byggas av återvunnet skräp, som i sin tur ska sprida budskapet om minskad nedskräpning och friskare hav vidare.

På stränder runt om i landet ska platsskräp samlas in med hjälp av frivilliga från såväl allmänheten som Sjöräddningssällskapets och Svenska Seglarförbundets medlemmar. Sedan ska plastskräpet återvinnas och bli till minst en, men förhoppningsvis flera, fullt seglingsdugliga optimistjollar. Poängen är att mycket av det som i havet blir skadligt skräp kan bli en användbar resurs på land.

Under sommaren kommer projektet att synas med information och prova på-segling på flera stora evenemang såsom Volvo Ocean Race-stoppet i Göteborg, Allsvenskan i segling, GKSS Match Cup i Marstrand, Lysekil Women`s Match, ÅF Offshore Race och Junior-SM. Optimist för havet kommer även att jobba med utbildning och föreläsningar för medlemmar i de egna organisationerna men också för lärare, för att sprida kunskap om vikten av att inte skräpa ner.

- Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner. Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

SSF kontakt Optimist för havet: Marie Björling Duell This is a mailto link
Projektledare Optimist för havet från 1 augusti: Thomas Hansson-Mild This is a mailto link
Turnéplanen 2018 på projektets webb
Följ Optimist för havet på facebook

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info