Hoppa till sidans innehåll
0.9.143

Juniorernas kappseglingsfest på Baggen

11 APR 2018 08:00
En av svensk kappseglings största regattor, Junior-SM avgörs i år på klassiska Baggensfjärden i Saltsjöbaden med KSSS som arrangör. Och sedan länge är planeringen igång.
  • Skapad: 11 APR 2018 08:00

- Mycket ska förberedas förutom själva seglingen. Logistiken ska fungera, vi ska få till det sociala ”livet” på hamnplan, vi ska ordna bra segling för de allra yngsta och vi ska engagera närmare 150 funktionärer. Men det mesta börjar falla på plats, säger Fredrik Liljegren projektledare på KSSS för JSM.

I år blir JSM lite annorlunda jämfört med tidigare år. Den största skillnaden är att tävlingen delas upp på två tillfällen. Det blir ett enmansjolle-JSM 31 augusti–2 september och ett tvåmansjolle-JSM i samband med KSSS Olympic Class Regatta 5–7 oktober.

Den observante noterar också att JSM 2018 inte avgörs i slutet av juni som tidigare år. Ett JSM i slutet av sommaren innebär att det är lite enklare att rekrytera funktionärer då tävlingen inte ligger under semestertider.

- Vi märker också att många föräldrar blir glada över att vi bara kör under tre dagar. Det är mycket lättare att komma loss en långhelg än när JSM avgörs under fem dagar, berättar Fredrik Liljegren.

För att ytterligare underlätta för deltagarna och deras familjer kommer KSSS att öppna hamnområdet för ta emot deltagare och båtar en vecka innan om de så önskar. Därmed kan man lämna sin båt redan helgen innan regattan eller någon vardagkväll och slippa trängsel vid ramperna.

Alla deltagare är också välkomna till ”tune up-seglingar” helgen innan JSM. Det blir ett gyllene tillfälle att testa på Baggensfjärden och de ibland nyckfulla vindarna som råder där.

- Vi vill verkligen göra det så enkelt som möjligt för alla deltagare och deras familjer, säger Fredrik.

I år deltar enmansklasserna Optimist, Zoom 8, E-jolle, Kona One, Laser 4.7 och Laser Radial samt tvåmansklasserna RS Feva och 29er. Fördelen med att dela upp JSM i två evenemang är att deltagarna ges möjligheten att delta i två klasser. Förhoppningarna är att fler ”enmansjolleseglare” provar på att segla tillsammans i RS Feva eller 29er?

- De förändringar som vi gör runt JSM-arrangemanget är för att göra det enklare och mer hanterbart för arrangörsklubben. Och målet är att fortsätta förenkla, säger Isabelle Lindsten som är kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet och fortsätter:

- Från och med 2019 flyttar vi datumet för JSM till innan skolstarten, vi minskar tävlingsdagarna från fyra till tre, vi prioriterar det sociala umgänget och vi hjälper arrangören med domare, för att nämna några av framtidens förändringar.

KSSS kommer även att arrangera mer lekfulla seglingar för de som är för unga, det vill säga under 12 år, för att delta på JSM. De får inte tävla på nationell nivå, men det bli ändå seglingar för dem under enmans-SM. 

- Det är viktigt att få med småsyskonen. De kommer att tävla varje dag precis som alla andra. Men det blir lite kortare race och de kommer att coachas ute på vattnet av erfarna tränare.  Målet är att de ska ha riktigt kul och lära sig massor, säger Fredrik Liljegren.

Läs mer på www.svensksegling.se/SSFtavlingar/JuniorSM och på www.ksss.se/kappsegling/ksss-kappseglingar-2018/junior-sm-enmansjollar

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info