Hoppa till sidans innehåll

Finländsk dominans på J/70 SM

28 MAJ 2018 13:56
Årets SM i J/70 samlade 29 båtar och blev den största regattan hittills i Norden för klassen. Vann gjorde ålänningen Daniel Mattson som även tog titeln då det var ett internationellt SM.
  • Skapad: 28 MAJ 2018 13:56

Bild: Finsk seger på Internationella SM i J/70 med Daniel Mattsson från Åländska Segelsällskapet med besättningen Staffan Lindberg, Mathias Dahlman och Johan Nyström. Foto:Daniel Stenholm

J/70 klassen genomförde den 12-13 maj sitt andra svenska mästerskap efter premiäråret 2017. Halmstad Segelsällskap stod som arrangör och seglingarna avgjordes på Laholmsbukten.

SM seglingarna blev en stor succé, det blev den största J/70 regattan hittills i Norden med 29 startande båtar och det bjöds på jämna, rättvisa men ändå utslagsgivande seglingar, här gällde det att undvika misstagen.

Svensk Mästare 2018 blev Daniel Mattsson representerandes ÅSS (Åländska Segelsällskapet). Regattan var sanktionerad som ett "Internationellt Svensk Mästerskap" vilket innebär att Daniel också är mästare. På en 2a plats hamnade regerade mästaren Oscar Lundqvist (KSSS) och på en 3e plats hamnade Henrik Lundberg, även de från ÅSS.

— Åländska Segelsällskapet gjorde en satsning på J/70 för två år sedan när de såg vad som hände ute i Europa och att det här är båttypen att satsa på, så vi var väldigt tidigt ute och nu bär det frukt, berättar Daniel Mattsson.

Daniel Mattson hade en mycket rutinerad besättning med sig med Staffan Lindberg, Mathias Dahlman och Johan Nyström.

— Vi har seglat ihop i säkert 30 år, förklarar Daniel.

Det som kom att avgöra till deras fördel var jämnheten, de seglade inte bort sig i någon delsegling.

Oscar Lundqvist kommer i egenskap av bästa svenska besättning att representera J/70-klassen i Mästarnas Mästare i höst, något de redan nu lovat att komma på, då de förra året fick förhinder.

Även de sociala arrangemangen som Halmstad Segelsällskap och J/70 förbundets huvudsponsor Grundig bjöd på var mycket uppskattade. J/70 förbundets ordförande Jan Björnsjö uppskattade de sociala bitarna. - Regattamiddagen HSS genom familjen Hellekant ordnade på Clarion var bland de bättre man varit på kommenterade Jan. 

Vinnare av North-focken vilken lottades ut blev Klaes Mattsson i Sotefjordens Segelsällskaps klubbåt.

Kompletta resultat hittas via www.hss1910.nu  och J70.se, samt att bilder och filmer hittas via J/70 förbundets Facebooksida

Skribent: Daniel Stenholm
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info