Hoppa till sidans innehåll
Foto: Henrik Eliasson

Ung domare under utveckling

17 APR 2018 07:00
Fler unga vill och vågar ta ledaruppdrag i Svensk Segling. En av dem är Johan Sjöberg, 23 år och utbildad direktdomare.
– Man får komma ut på många roliga tävlingar och som ung domare är man alltid lite extra välkommen, säger Johan Sjöberg.
  • Uppdaterad: 16 APR 2018 11:47

Johan Sjöberg är nyss hemkommen från en domarclinic som anordnades av World Sailing (Internationella Seglarförbundet), i samband med en av de schweiziska ligaseglingarna i Tenero. Johan är utbildad seglingsinstruktör, föreläsare och grön och blå tränare men att han började som domare var en blandning av intresse och att möjligheten dök upp. 

- Jag har alltid tyckt det varit kul med regler men jag har inte varit så insatt tidigare. När jag fick möjlighet att vara med på en direktdomarutbildning under Jr Cup tyckte jag det lät som en rolig grej. Dessutom hade klubben ett stort behov av domare. Efter direktdomarutbildningen gick jag förhandlingsdomare blå för att få fulltäckande behörighet, berättar Johan.

Johan är uppvuxen i Billdals Kappseglingssällskap, en liten klubb med störst fokus på seglarskoleverksamhet. Han har seglat så länge han minns men har tyckt det varit roligare att lära ut till yngre, både i seglarskola och i träningsverksamheten än att kappsegla själv. 

- Det som driver mig som domare är att man konstant utmanas med nya situationer och hela tiden behöver hålla sig på tårna. Den största utmaningen tycker jag är att det kan bli lite ensamt och att man verkligen måste kunna lita på sin egen förmåga. Man behöver en del erfarenhet för att kunna slappna av och tycka det är roligt. Men där är direktdömningen bra, dels för att man är ett team och dels för att man snabbt får mycket erfarenhet som gör det mycket lättare att fortsätta, berättar Johan. Dessutom finns det många duktiga domare som är villiga att hjälpa en framåt. För mig har Johan Sjöstrand, Claes Lundin och Leif Andersson verkligen hjälpt mig framåt och är några som jag verkligen ser upp till.

Johans planer för sommaren är att han ska döma på rikskvalet för optimister i Lomma, Jr Cup och Allsvenskans sista deltävling i Gottskär.

- Men jag vill döma så mycket som möjligt så jag försöker medverka på så många tävlingar som kalendern tillåter. Mitt närmaste mål som domare är att bli röd domare, men också att testa på att döma lite matchracing. Om man ser längre fram i tiden så hade det varit väldigt spännande att få vara domare under Match Cup Sweden, avslutar Johan.

Namn: Johan Sjöberg
Ålder: 23 år
Klubb: Billdals Kappseglingssällskap
Uppdrag: seglare, instruktör, föreläsare, tränare, domare
Utanför seglingen: studieuppehåll från juridikstudier i Göteborg och jobbar som resurs på en skola.

Är du ung vill vara med och påverka Svensk Segling?
Gå med i den slutna Facebookgruppen "Ung i segling" (under 26 år).

Vill du utvecklas vidare som ledare inom? Kontakta din klubb och tala om vad du vill, eller hör av dig till Svenska Seglarförbundets utbildningsansvarige Anders Larzon.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info