Hoppa till sidans innehåll

Att göra segling mer tillgängligt

14 NOV 2017 16:15
Mälarhöjdens kanotsällskap hade en idé om att göra seglingen mer tillgänglig. Genom Utmaningen öppnades en möjlighet att testa idén och det gav mycket mersmak! På SeglarTräffen (Workshop B1) berättar de mer om sina erfarenheter!
  • Uppdaterad: 14 NOV 2017 16:15

Vi antog oss Utmaningen att göra segling mer tillgängligt genom att köpa in torrdräkter till vår klubb MKS. Dessa fick våra seglarskoleelever sedan hyra till en kostnad på 100-400 kr (beroende på vad man själv kunde betala) under en säsong. På detta sätt vill vi göra seglingen bli mer ekonomiskt tillgänglig. Dessutom kan en möjlighet att låna en torrdräkt göra att seglaren kan utöva sporten på ett bekvämt och säkert sätt även när det är kallare. Kostanden på minst 100 kr valde vi att ha för att kunna köpa in nya torrdräkter om några år.

Då vi köpte torrdräkterna under vinterrean kunde vi köpa in sju stycken torrdräkter för bidraget. Sedan började vi helt enkelt låna ut dem enligt ”först till kvarn”. De som fått hyra en torrdräkt upplever vi som glada för möjligheten. Inte minst för att då de inte behövde lägga ut en stor summa pengar för en torrdräkt som sedan bara skulle passa i kanske ett år. Dock märkte vi att vi hade ett överskott på torrdräkter i större storlekar vilket gjorde att alla inte blev utlånade/uthyrda och att några som önskade mindre storlek tyvärr inte kunde få det.

Från början var tanken att hyra ut för vårsäsong (april-juli) och sedan för höstsäsong (augusti – oktober), men det blev för mycket arbete för oss ansvariga att arrangera det. Nu i efterhand kan vi se det som positivt och en bättre långsiktighet i detta för individen när denne fick ha torrdräkten under hela säsongen april-oktober. Vi valde att hyra ut torrdräkterna till enskild person som sedan fick ha den ”som sin egen” för att personen som hyr den ska få ut så mycket som möjligt av torrdräkten men även för att minska slitage.  Vi tipsar också om att ha någon torrdräkt tillgänglig på klubben för den som behöver låna någon enstaka gång.

Vidare hade vi ambitionen om att genom att göra seglingen mer ekonomiskt hållbar – även bredda vår rekryteringsbas till närliggande områden med lägre socioekonomisk status. Detta uppfylldes dock inte. Men klubbens styrelse tyckte vårt initiativ var så bra att vi fick ytterligare pengar för att kunna komma närmare vårt mål. Under denna sommarens seglarläger erbjöd vi platser till ett mycket subventionerat pris och genom organisationen Unga själar fick vi tag på barn och unga som ville delta men som tyvärr inte kunde det pga. för lite simkunnighet.

Till nästa säsong kommer vi att försöka byta till oss några torrdräkter i mindre storlekar för att kunna genomföra vår Utmaning ännu bättre. Vidare kommer vi att rikta in oss allt mer på att marknadsföra oss själva och seglingen till närliggande områden med lägre socioekonomisk status och vi kommer fortsätta jobba för att göra segling mer tillgänglig. Vi vill ge fler möjlighet att segla och bredda bilden av vem svensk segling är till för. Pengarna som vi erhöll har gett oss stora möjligheter att faktiskt göra något men också, att vilja göra ännu mer. 

Anna Gustafsson och Greta Boghammar, tränare på Mälarhöjdens kanotsällskap

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info