Hoppa till sidans innehåll

J24 utmaningen

27 DEC 2017 15:00
Syftet med vår utmaning var att verka efter visionen att ”göra segling tillgänglig för alla”. Vi har tänkt på bred –inkluderande– front och möjliggjort för ungdomar, personer med funktionshinder, tjejer och killar att segla J/24.
  • Skapad: 27 DEC 2017 15:00

Vi har satsat på yngre seglare som inte själva har erfarenheten eller ekonomin. Där har vi jobbat med erfarenhetsutbytet i klubbarna, framförallt Malmö Segelsällskap där en av våra mest erfarna J/24 seglare Per-Håkan Persson är instruktör och drivande för klubbens J/24 klubbåtar. Per-Håkan är engagerad i och samordnar klubbens kölbåtssträningar varje vecka tillsammans med klubben.  Vi har ordnat med och generöst tillhandahållit lånebåtar, trailer/transport, och möjliggjort på olika sätt.

Förbundet har bidragit med ekonomiskt stöd i form av finansiering av anmälningsavgifter. Vi erbjöd ungdomsbesättningar ½ anmälningsavgiften till vårt J/24 Klassmästerskap. Vi valde dessutom att placera tävlingen nära klubb med aktiv ungdomsverksamhet och J/24 klubbåtar. Allt för att möjliggöra deltagande, men ungdomarna upptäckte vi var engagerade som funktionärer i klubbens eget större event (VM i Fareast28) som pågick samtidigt.

På vårt klassmästerskap har vi erbjudit lånebåtar, trailer/transport till seglare – långväga, återvändande, andra båtklass-seglare och funktionshindrade seglare. Kennedy Karlsson seglade med 5 tjejer ombord, varav två unga tjejer som endast gått seglarskola 2 veckor! Det var tufft väder, men det var minsann tjejerna med!

Under året har vi parallellt även verkat för att göra segling och tävling tillgänglig för personer med funktionshinder. Detta har skett vid ett flertal tillfällen, bl.a. vid en internationell tävling där vi gjorde ett ”tävlingsevent” för en familj där dottern har Downs syndrom. Aktiviteten var mycket uppskattad och samtliga moment testades (spinnakersegling, startprocedur, rundningar etc.) naturligtvis med ordinarie besättnings stöd ombord. Uppskattat var också Regatta middagen. Familjen har i efterhand kontaktat oss vid flertal tillfällen och tackat flera gånger om för fantastiska glädjetårar. 

Svenska J/24 Förbundet har under året arbetat hårt för och haft mycket kontakt med en av sina medlemmar som är funktionshindrad. Förbundet förberedde hyrbåt, erbjöd trailer/transport för att underlätta deltagande till vårt J/24 träningsläger och J/24 Klassmästerskap. Även kompletterande besättningsmän vid behov. Under hela året planerades det för möjliggörandet av drömmen och målsättningen att vara med och starta i minst ett race på J/24 Klassmästerskapet, för att på så sätt känna sig delaktig på högre nivå. Väder och vind kan man ju inte påverka, det blev tyvärr för hårda väderförhållanden dessa tillfällen. Vid klassmästerkapet under sensommaren blåste det mycket hård vind! Detta i kombination med dagsform gjorde att vi tyvärr inte kunde fullfölja det planerade äventyret. Deltagandet blev ”från land”, kappseglingarna följdes och höjdpunkt blev deltagandet i det sociala på mästerskapets Regatta middag.

Vi har även varit lyhörda för nya båtägare och mött upp med J/24 kappseglingar genom att placera kappseglingar där nya J/24 seglare tillkommit, därmed har vi i år breddat området till Blekinge. Ett positivt utbyte både för arrangerande klubb och J/24 förbundet. 

Lärdomar/tips till andra
1. Glädjen att glädja andra!
2. Vädret har varit lite väl blåsigt för vissa målgrupper och dessas dagsform har påverkat vårt genomförande av Utmaningen markant.
3. Krockade med andra arrangemang och vi upplever att mycket fokus legat på Allsvenskan Segling.

Vi i Svenska J/24 Förbundet fortsätter med vårt generösa erbjudande av lånebåtar, jobbar med klubbarna, deltar i olika arrangemang även utöver båtklassgränserna, och gör segling tillgänglig för alla. Det har varit en utmaning på många plan, men vi finner tacksamma seglare och att satsningen fallit väl ut, och vi ser fram emot att kunna välkomna en eller två ungdomsbesättningar in i J/24 gemenskapen nästa år.

Svenska J/24 Förbundet är tacksamma och stolta över att vi kunnat genomföra dessa –inkluderande–aktiviteter och ser fram emot ett nytt härligt seglingsår 2018.

SVENSKA J/24 FÖRBUNDET
Styrelsen genom ordförande Monica Persson

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info