Hoppa till sidans innehåll

505 Utmaningen 2017 – ett lyckat projekt

07 DEC 2017 15:00
”Redan efter 3-4 turer med den lånade Fiven kände vi att en sådan här måste vi ha.” Det är Pär Larsson som berättar. Han lånade en 505 tillsammans med sin fru Jenny Backman, inom ramen för 505-utmaningen 2017. Snart därefter var de 505-ägare!
  • Uppdaterad: 06 DEC 2017 14:11

Utmaningen – en verklig chans
Seglarförbundets utmaningsmedel 2016 tände en gnista hos 505-förbundet. Här fanns äntligen chansen att ha råd att försöka göra 505-seglingen i Sverige mer tillgänglig. Vi ville låna ut båtar och aktivt hjälpa nya seglare både att lära 505-segling och att sedan antingen kunna vara gast/rorsmans-resurs, eller att skaffa egen båt. När beskedet kom att vi beviljats medel stod glädjen högt i tak.

Två utlåningsbåtar ger möjligheter...
Vi behövde inte hyra båtar – Båtmässan i Göteborg skänkte SWE 8585 till förbundet och Torgny Nordström i Stockholm lånade ut en av sina båtar (SWE 7316) gratis. Dessutom sponsrade både Båths och Atlantica. Detta gav ändå bättre möjligheter. Totalt ansökte 35 team om att få låna båtarna efter marknadsföring på båtmässorna, via Facebook och i direktkontakter med klubbar och seglare. I Björlanda kile har sex team lånat SWE 8585 i två månader var, två team parallellt. I Saltsjöbaden har två team samsats om SWE 7316. Dessutom har ett annat team lånat SWE 8585 på SM och ytterligare ett team har lånat den på DM. Ordinarie lånare har inte kunnat vid dessa tillfällen. Totalt har två av de lånande teamen köpt egen båt och en person försöker vi hjälpa att hitta en partner för fortsatt 505-segling.

Provseglingar
Många har också velat vara med på en provsegling. Cirka 75 personer har visat intresse och under tre dagar, en i Göteborg och två i Skåne, har ca 25 personer fått provsegla. Det har varit många breda leenden. För några har det tänt till ordentligt och ett team letar nu aktivt båt med förbundets hjälp. Sex personer har varit aktiva i vår gast/rorsmansbank i Göteborg och ryckt in vid minst en poängsegling i Björlanda kile. Det har också lett till att ett team köpt egen båt. Hjälpen att hitta ”rätt” båt är uppskattad och i år har hittills sex team fått hjälp att köpa och några håller vi på att hjälpa för närvarande. Av de som skaffat 505 under 2017 är tre team mixbesättningar.

Finns det inget som inte fungerat?
Alla team som har lånat båt har förstås inte varit lika aktiva, så är det – oftast pga. ändrad arbetssituation. Tyvärr drabbades en av provseglingarna i Skåne av för mycket vind, som hindrade segling, men vi kommer igen. Våra försök att via klubbarna nå seglare som slutat har inte lyckats så bra. Få klubbar verkar har koll på var deras tidigare aktiva finns idag och kontaktuppgifter saknas. Några har vi hittat och kunnat erbjuda provsegling. Mixade team och rena dambesättningar har vi inte lyckats erbjuda utlåning i den omfattning vi hoppats. Det krävs viss erfarenhet för att låna en 505 och konkurrensen var hård.

Överträffade mål
Fyra av de fem kortsiktiga målen har uppnåtts eller överträffats med råge. Men ännu har vi inte lyckats entusiasmera till något båtkonsortium. En ägandeform som faktiskt har funnits tidigare i klassen. Vi har börjat nosa på de långsiktiga målen också, t.ex. elitsatsande ungdomar som funderar på nedtrappning. Några har nu börjat intressera sig för Fivesegling som ett alternativ till fortsatt segling parallellt med studier. Väldigt roligt. 505 är en klass som ger sådana möjligheter och ändå kan erbjuda högkvalitativ och rolig segling. Läs berättelser från Utmaningen deltagarna här.

Bäst av allt – 505-utmaningen fortsätter 2018
505-förbundet fortsätter satsningen 2018. Fler kontakter med klubbar och seglare och en ny omgång av båtutlåning 2018. Är Du intresserad av att låna en 505 del av säsongen 2018? Eller vill Du att vi ska komma till Din klubb för att presentera 505 eller erbjuda provsegling? I båda fallen – maila This is a mailto link så att vi får kontakt.

Per-Eric Thörnström
Crew SWE 8651
PR-samordnare Svenska 505-förbundet

Skribent: Emelie Lindström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info