Hoppa till sidans innehåll

På SeglarTräffen: Allsvenskan ger ringar på vattnet

20 OKT 2017 15:00
Ta del av hur klubbarna i Jönköping, Domsand och Gränna tillsammans arrangerade Allsvenskan i Segling och samtidigt skapade fler mervärden än de kunde drömma om!
  • Uppdaterad: 19 OKT 2017 15:21

Reflektioner från arrangören: 
Sista helgen i augusti arrangerades en av Allsvenskan Seglings deltävlingar i vår stad. Allsvenskan är ett roligt evenemang i sig, men vår ambition var att försöka hitta ytterligare mervärden kring Allsvenskan Segling här i Jönköping. Kontentan av tre dagars vattenaktiviteter stavas succé och jag skall försöka förklara varför.

Med god hjälp av Destination Jönköping och H2o projektet fick Allsvenskan möjlighet att ingå den veckolånga vattenfestivalen. Vi tre klubbar som ingick i arbetsteamet delade redan från början upp oss på olika ansvarsområden. Vi anlitade även en extern projektledare för att hålla ihop projektet.
Jönköpings Segelsällskap (JSS) ansvarade i första hand för prova-på segling och funktionärernas aftersail. Domsands Båtsällskap ansvarade för allt på sjön kring allsvenskan och Gränna Båtklubb ansvarade för all aktivitet på land kring Allsvenskan. Vi bestämde oss tidigt för en 33.3% ansvarsfördelning för vinst eller förlust. Vi utsåg JSS till ansvarig motpart för alla kontrakt samt att hålla ihop ekonomin med full insyn för alla och gemensam revision efter eventet.

Prova-på aktiviteten blev en makalös succé med 400 personer som provade på att segla under 15-20 minuters intervaller i norra delen av Munksjön. Vi använde våra 606:or, som fungerar alldeles utmärkt att segla med 3-4 vuxna. 35 funktionärer hjälptes åt för att hålla igång aktiviteten. För att få lite reklam för vår prova på hade vi under maj månad skickat ut inbjudningar till samtliga skolområden Jönköpings kommun om att komma ner och prova på. Kontaktytan fick vi av Jönköpings fritid. Vi fick napp från två skolområden, så från fredag morgon till klockan 14 var vi ute och seglade med 110 barn i 9-14 års åldern, vilket blev en fantastisk upplevelse för alla inblandade.

Vi ville också visa att båtliv inte är speciellt krångligt eller ouppnåeligt så på lördag hade vi bjudit in PARA-sport gänget i Jönköping med omnejd att komma ner och testa på segling. Under några timmar hade vi 14 seglare med olika former av funktionsnedsättningar, som fick en väldigt rolig upplevelse och vi som föreningar fick många nya kontaktytor för framtida aktiviteter.

Vi gjorde gemensam sak i att informera om våra seglarskolor vilket var väldigt uppskattat och vi hade personal hela dagarna som delade ut broschyrer och pratade båtliv i stort. Vår gemensamma ambition är att fylla södra Vättern med mer flytetyg. Kanot, motor- eller segelbåt spelar ingen roll utan vi vill visa att båtliv är en härlig fritids sysselsättning i dagens stressade samhälle.

På lördagskvällen, när det var regattamiddag för seglarna, beslutade vi att enbart styrgruppen skulle närvara. Övriga 75 funktionärer var inbjudna till aftersail i hamnen och JSS nyrenoverade klubbstuga. Inbjudan gick även ut till övriga klubbar i Vättern. Uppskattat och trevligt i sin enkelhet.

En av många drivkrafter till att vi klubbar arbetar så pass bra tillsammans är att vi kämpar med näbbar och klor att skapa mer uppmärksamhet kring båtliv i stort i södra Vättern. Innan Destination Jönköping fick sitt uppdrag att locka fler turister till stan så hade vi båtklubbarna ingen som lyssnade på våra åsikter. Idag är tonen en annan på grund av många faktorer, men den kanske viktigaste är att Jönköping som resmål är idag högintressant genom de många event som anordnas och nu har man även insett värdet av den naturliga arenan på vattnet mitt i stan.

Tack för att vi fick förtroendet!
Per Gemheden, Jönköpings Segelsällskap.

Amnäl er till SeglarTräffen här

Foton: Lennart Broman och Per Gemheden

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer