Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stefan Rahm

På SeglarTräffen: Seglarfritids i Askersund

23 OKT 2017 10:00
Syftet med seglarfritids var att erbjuda segling utan de krav som ställs under en seglarskola. Kortare dagar och mer fokus på skoj och lek skulle locka. Med detta hoppades vi på att hitta nya seglare genom möjligheten att prova sporten, helt gratis!
  • Skapad: 23 OKT 2017 10:00

Syfte nvar att erbjuda ett ”seglarfritids” för kommunens barn som var i den åldersgrupp där de ofta har slutat på fritids. Nyanlända skulle prioriteras vid stort intresse.De brukar då ha några dagar i början och slutet av sommarlovet som de inte har något särskilt att göra och föräldrarna oftast inte har tagit semester. Vi bjöd in årskurs 4 och 5 på kommunens skola i staden. Dessa valdes ut då de flesta bor i Askersunds innerstad och kan själva ta sig till båtklubben med cykel eller promenad. Seglarfritids erbjöd segling i C55 tillsammans med utbildade instruktörer under antingen förmiddag eller eftermiddag. Fritids skulle genomföras 3 dagar i juni och 3 dagar i augusti i direkt anslutning till att sommarlovet startade och slutade. 

Resultat:
8 barn anmälde sig till förmiddag och 8 anmälde sig till eftermiddag. Tyvärr fick vi ingen anmälan från någon av våra nyanlända till kommunen. Flera av barnen visade intresse för att fortsätta med segling och har också gjort det. Utvärderingar har varit väldigt positiva från föräldrar och barn. Många har verkligen uttryckt sin tacksamhet över aktiviteter i staden som barnen själva kan ta sig till och från när föräldrarna varit på jobbet.  Under dessa dagar var också flera av våra optimistseglare i samma ålder från kappseglingsgruppen nere i klubben och seglade (och inspirerade) lite parallellt med seglarfritidsbarnen.  Detta inspirerade och uppmuntrade flera till att nyfiket och intresserat fråga om hur man fortsätter med segling.

Lärdomar:
Viktigt att tänka på lämplig ålder för aktiviteten, åk 4 och 5 var perfekt. Yngre barn hade varit svårare att få till båtklubben utan sina föräldrar. Informationen om seglarfritids hade vi kunnat vara ännu tydligare med. Vi delade ut material i skolan och informerade en lärare som i sin tur berättade för barnen. Vi hade nog fått in fler om vi själva tillsammans med några av våra yngre seglare hade informerat varje klass innan anmälan. Tips att också inte ha för många deltagare, satsa på kvalitet under kortare tid istället.

Fortsättning:
De som seglat på seglarfritids kommer att få en möjlighet att anmäla sig till nästa års seglarskola innan anmälan släpps offentligt (förtur). Seglarfritids kommer att fortsätta i någon form men måste finansieras med deltagaravgifter för att vara genomförbara. För att få in nyanlända till seglingen så konstaterar vi att detta inte var så framgångsrikt . Vi tror att man kanske måste arrangera något särskilt ”prova på” tillfälle för dessa barn och gärna med någon tolkhjälp för att de skall våga/vilja vara med. 
/Carina Pettersson, Askersunds Segel o MBS

Träffa representanter från Askersunds segel- och motorbåtsklubb på SeglarTräffen, anmälan hittar du här

Skribent: Emelie Lindström
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info