Hoppa till sidans innehåll

Årets Seglarutmärkelser utdelade

18 OKT 2015 19:25
Igår kväll delades årets seglarutmärkelser ut i samband med jubileumsmiddagen för Mästarnas Mästare.
  • Skapad: 18 OKT 2015 19:25

Årets Seglare - Johan Barne, GKSS

Årets Kvinnliga seglare - Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Årets Manlige seglare - Martin Strömberg,GKSS

Årets Junior - Emil Järudd och Julius Hallström, KSSS

Årets Lyft som seglare - 29er-seglarna Theodor Kraft, Trälhavets BK och Simon Alm, GKSS

Årets Havskappseglare - Martin Strömberg, GKSS

Årets bästa placering bland juniorer - Vilma Bobeck, Boo SS

Göran Marström blev invald i seglingens Hall of Fame

 

Mer om varje utmärkelse nedan:

Utmärkelsen årets seglare tilldelades Johan Barne-GKSS, som fick utmärkelse för sjätte gången. Han har tidigare fått samma utmärkelse 1992,1995,1996,1999 och 2011. Johan har haft ett fantastiskt 2015 och vunnit tre olika valörer av VM-medaljer i tre helt olika typer av båtar under året vilket är en fantastisk prestation. Den besättning som Johan seglar 5.5 med var helt obesegrade genom hela VM, vilket är historiskt och har aldrig hänt tidigare i klassens historia. Ombord på TP52:an Platoon seglar Johan som navigatör och ansvarar för den tekniska prestandaanalysen och den elektroniska utrustningen, med vilken han var med och seglade hem silver i VM. Han seglade också hem VM-brons i Maxi 72:an J-one i Wally-klassen.

För en man som inte tyckte det var roligt att segla ensam i E-jollen och Lasern och som i 20 års ålder spelade basket i division 1, då kan man säga att hans väg till seglingen som yrke skiljer sig från de flesta ”vanliga” seglingskarriärer. Det var när Johan fick chans att segla J-24 i 20-års ålder som han tände till på segling på riktigt. Att segla tillsammans med andra, det var det som var roligt och utvecklande, vilket är det som driver honom fortfarande, och han tänker fortsätta ett bra tag till.

Utmärkelsen årets kvinnliga seglare, Reimerspokalen tilldelades 49er FX-seglarna Lisa Ericson och Hanna Klinga, GKSS. Lisa och Hanna har haft en mycket fin utveckling under året med en jämn och hög prestationsnivå. Dessutom presterar de som bäst när det är som mest betydelsefullt säger Magnus Grävare, förbundskapten. Under 2015 har duon varit på tredje plats på för-OS, varit bland de tio främsta besättningarna på samtliga världscuper och på andra plats i världscupfinalen i Abu Dhabi november 2014.

-Vi är mycket glada och överraskade att vi får priset som bästa kvinnliga seglare. Vi lever i vår egen bubbla med våra egna mål och prioriteringar, och vet inte allt som händer runt omkring oss. Våra närmaste mål är att bli bättre i hårdvind. Vi har beslutat oss för att inte åka till VM, utan att åka till Nya Zeeland och träna fart i hårdvind i vinter. Vi har bra fart i båten i lätta vindar, men nu måste vi bli bättre i medel- till hårda vindar. För när det sedan blir Världscup i Miami, då skall vi vara med och ta medaljer säger Lisa.

 

Utmärkelsen till årets manliga seglare, Vinges kanna tilldelades Martin Strömberg, GKSS. Martin Strömberg var den enda svenska deltagaren i det mest prestigefyllda havskappseglingen under 2015 Volvo Ocean Race. Martin närmar sig toppen bland svenska havskappseglare genom tiderna efter placeringarna 4-1-3 i de tre senaste versioner av jorden-runt-kappseglingen. -Det som är roligast med havskappsegling är att det är både ett äventyr och en tävling, och den kombinationen som jag gillar svarar Martin på frågan om vad som är det bästa med havskappsegling.

Av samma anledning som ovan delade svenska havskappseglingsförbundet ut utmärkelsen årets havskappseglare till Martin Strömberg.

Utmärkelsen årets junior, Geddapokalen tilldelades Emil Järudd och Julius Hallström- KSSS. I augusti gick VM för 29er i Wales. Emil Järudd och Julius Hallström tog en femteplats i ett startfält med180 båtar, vilket är det bästa svenska resultatet någonsin i klassen. En stark prestation i ett fält med de bästa juniorseglarna där Emil och Julius endast hade världens främsta seglarnationer framför sig i fältet.

Utmärkelsen årets bästa placering bland juniorer, Halvan tilldelades Wilma Bobeck,  Boo Segelsällskap. Vilma har under året gjort fina prestationer både i E-jolle och Laser. Hon är en tjej som är målmedveten och tävlingsinriktad. Vilmas resultat är SM-guld i E-jolle, EM-silver i E-jolle och VM silver i E-jolle. Hon är dessutom uttagen till ISAF-Youth World i Laser Radial som seglas i Malaysia i december.

 

Utmärkelsen Årets Lyft som seglare, Lyftet tilldelades 29er-seglarna Theodor Kraft, Trälhavets båtklubb och Simon Alm, GKSS. För två år sedan tävlade de i Olympiska regattan på KSSS i en av sina första tävlingar tillsammans. När starten gick var de 150 meter från startlinjen liggandes upp och ner, och nu är de en besättning som jagar i hälarna på Europas seglarelit inom 29er. De är uttagna till ISAF-Youth World i 29er som seglas i Malaysia i december.

Theodor och Simon har inte den vanliga bakgrunden med optimistsegling. Theodor tyckte inte optimist verkade speciellt kul, och det var inte förrän han började segla Zoom 8 samtidigt som några andra kompisar som seglingsintresset började gro. När han sedan började på seglargymnasiet i Motala och träffas på Simon, då träffade han en person med liknande bakgrund. Simon seglade inte alls förrän i 12-års åldern. Simons pappa seglade Drake, och en i pappans besättning hade en son som seglade RS Feva, och behövde en gast. Simon testade att segla med och upptäckte att det var roligt, och där började han sin seglingskarriär. När han sedan träffade Theodor i Motala så insåg de att de hade samma drivkrafter och vilja att satsa på seglingen.

-Det roligast med att segla 29er är att vi har roligt tillsammans, och om det går dåligt en dag, så har jag en kompis som stöttar och peppar säger Simon, och Theodor håller med.

En plats i seglingens Hall of Fame tilldelades seglaren och konstruktören Göran Marström för ett livsverk inom seglingssporten.

Det är inte många som blir legender i sin livstid, men de som blir det inom seglingen hamnar förr eller senare i seglingens egen Hall of Fame. Göran har alltid seglat flerskrov, och varit med och drivit utveckling framåt. Han har seglat OS i Tornado 1980, 1984, 1988 och 1992 med en bronsplats 1980 i Moskva som bästa placering. Han började bygga katamaraner när han inte tyckte de katamaraner han själv var agent för dög att segla med. Det var början på en fantastisk karriär som konstruktör och båtbyggare, där den nu mest aktuella M32:an ökar i popularitet. I dagsläget har det utvecklats och tillverkats över 750 Tornados, ett antal A-cat, M20 och Extreme 40-katamaraner med flera andra katamaraner och även trimaraner av Marstrom i Västervik,

Trots att Göran idag är 73 år arbetar han vidare med utveckling av sina idéer. Göran kunde tyvärr inte själv närvara vid utdelningen, utan hans båda barn kom och tog emot utmärkelsen i hans ställe.

 

På bilden fr vänster:
Simon Alm, Julius Hallström, Martin Strömberg, Wilma Bobeck, Theodor Kraft, Johan Barne, Emil Järudd, Christina Marström och Simon Marström (tog emot priset för Görans räkning).

Skribent: Stina Jansson

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info