Hoppa till sidans innehåll

”Vi tränar för OS och för att vara med där”

24 JUN 2020 12:50
När Coronapandemin slog till var Olivia Bergström och Lovisa Karlsson en av de svenska besättningar som var närmast en OS-plats. Sverige hade då fyra OS-klara besättningar. Olivia och Lovisa från GKSS ville bli den femte.
  • Uppdaterad: 24 JUN 2020 12:50

Bild: Olivia Bergström och Lovisa Karlsson på 470 VM i Enoshima 2019 Foto: Junichi Hirai

- När vi började segla tillsammans för tre år sedan satte vi upp målet att ta oss till OS i Tokyo och sedan att vinna en medalj i Paris 2024, säger Lovisa.

På VM i Enoshima i augusti 2019 var de bara två placeringar från att vinna en svensk nationsplats till OS i 470. Sedan dess har deras fokus bara varit inriktat mot OS-kvalet i Genua som skulle ha avgjorts i april.

- När beskedet att flytta OS till 2021 kom så kände vi först en liten tomhet. Vårt mål hade ju hela tiden varit att ta en OS-plats i OS-kvalet i Genua. Samtidigt så var det kanske bra med en flytt för vår del, rent seglingsmässigt. Vi har bara seglat ihop i tre år så lite mer tid gynnar nog oss, berättar Olivia.

Augusti 2019 var en hektisk månad för de två med både VM och för-OS.

- VM var en av de senaste stora internationella regatta vi deltog på. Då var vi med och fajtades i toppen – när det blåste mycket. Det som vi har behövt förbättra är vår lättvindssegling. Därför tillbringade vi tre månader i höstas och vintras i Vilamoura i Portugal där det är mycket lätta vindar under den perioden. Tanken var att vi skulle vara maximalt förberedda för OS-kvalet i Genua, där det inte blåser särskilt mycket i april, berättar Olivia.

Träning på hemmaplan i stället för OS-kval
Men det blev inget OS-kval. Istället har det blivit träning på hemmaplan – med bästa tänkbara sparring.

- På Mallorca i mars kände vi att vi höjt oss ett snäpp. Framför allt har vi höjt vår lägstanivå som tidigare dragit ner oss. Nu när vi kört här hemma med Anton och Fredrik så känner vi oss bra tränade på just fart. Däremot är vi väl inte lika tränade på starter och hur vi seglar i stora fält. I ett fält med 40 båtar hade vi nog varit lite ringrostiga. Men det är ju lika för alla, säger Lovisa.

Som nästan alla andra internationella seglare var Olivia och Lovisa på Mallorca när Coronapandemin stoppade all segling. Planen var att de först skulle segla 470-VM och sedan direkt på det klassiska Trofeo Princesa Sofía

- Två dagar innan VM skulle starta kom beskedet att det var inställt. Men dagen efter stack vi ändå ut och tränade. När vi kom tillbaka till land var allt kaos. Då var beskedet att allt skulle stänga om 24 eller 48 timmar, jag minns inte riktigt, berättar Olivia och fortsätter:

- Då blev det full fart på oss. Från det att vi satt i 470:an tills vi var på färjan på väg mot det spanska fastlandet så tog det mindre än fem timmar. Lovisa löste allt med båten och vår utrustning och jag fixade bokningarna.

Men äventyret var inte över bara för att de satt på en färja på väg till fastlandet.

- I Frankrike gick bilen sönder och vi tvingades lämna den och släpet med båten och en massa annat och ta ett flyg hem. Bilen fixades ganska snabbt av en verkstad, men blev sedan stående där i två och en halv månad. Gränserna var ju stängda så ingen kunde åka dit och hämta den, säger Lovisa.

- Första veckan här hemma gick luften lite ur oss. Vi hade kört stenhårt i 3–4 veckor så det var skönt att få landa.

Nu väntar de på besked från 470-förbundet hur det blir med EM och VM. De preliminära planerna är att det ska köras ett EM i franska Hyères i september och VM i Palma i början av oktober. Förbundet har sagt att ett besked kommer i slutet av juni.

Sparring i världsklass på hemmaplan
- Vi hoppas kunna få träna lite utomlands i augusti men tills dess fortsätter vi segla hemma i Sverige med Anton och Fredrik. Vi är väldigt lyckligt lottade som får träna med de allra bästa. Vi har lärt oss enormt mycket av dem.

Framtiden är i högsta grad oviss. Både den närmaste, det vill säga när allt kan komma igång igen. Men även den långsiktiga planeringen är oviss. Tanken var att deras gemensamma satsning skulle ta dem till prispallen i OS i Paris 2024.

- När vi började segla tillsammans så satte vi upp ett långsiktigt mål. Det första var att ta en OS-plats i Tokyo och det andra var att vinna en medalj i Paris 2024. Sedan kom det tråkiga beskedet att 470 dam försvinner från OS-programmet och det blir en mixad klass. Så nu satsar vi på OS i Tokyo och tränar för att det blir av och att vi är med där. Sedan får vi se vad vi gör och hur och med vem vi seglar. Men vi kommer båda att fortsätta segla även efter 2021, säger Lovisa.

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info