Hoppa till sidans innehåll

SS Kaparen städar adopterad strandsträcka

08 MAJ 2020 11:28
I början på maj samlades SS Kaparens medlemmar för ett strandstäd på Onsalahalvön söder om Göteborg. - Det är viktigt för miljön och det är en trevlig aktivitet för klubben att få en gemensam dag tillsammans, säger Cathrine Gustavsson.
  • Uppdaterad: 08 MAJ 2020 11:28

Västkusten är hårt drabbad av nedskräpning liksom många andra kuststräckor där det flyter iland väldigt mycket skräp på våra öar och skär. Man uppskattar att det enbart längs Bohuskusten flyter iland motsvarande fem badkar i timmen med skräp och cirka 13 miljoner ton skräp tillförs våra hav varje år.

SS Kaparen fick kontakt med den ideella föreningen Vrakat.se som startats av onsalabon Gösta Franséhn. Det är ett strandstädarprojekt där man adopterar en strandsträcka vilket klubben hakade på. I helgen samlades ett 20-tal klubbmedlemmar olika åldrar vid det natursköna området Mönstero och med hjälp av griptänger från Vrakat.se kunde de bärga både stora och små skräp.

- Efter vintern har det flutit iland mycket skräp som vi vill samla ihop och få bort, säger Magnus Franck. Det är mycket plast från olika länder så man inser att det inte bara kommer från Sverige. Det flyter in via Skagerack längs kusten med strömmarna. Det är från Storbritannien, Holland och Danmark till exempel.

Tillsammans med andra frivilliga är SS Kaparen en del av ett smart strandstädarupplägg där man tillsammans hjälps åt att hålla kusten fri från skräp. Kaparen upplåter också sin klubblokal för Vrakat.se. På Mönster finns det särskilda uppsamlingsplatser, så kallade depåer, där man lämnar det skräp som samlas upp så hämtas det med hjälp av länsstyrelsen i Halland.

Läs mer om hur ni gör ett strandstäd i klubben och få chans att vinna fina priser.

Beställ Optimist för havets aktivitetsbox och få andra tips på vår webbplats här.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info