Hoppa till sidans innehåll

Skapa snabbt eget Standardmätbrev för SRS

26 MAJ 2020 09:40
Nu finns möjlighet att snabbt och gratis skapa ett Standardmätbrev för SRS, för de som har en enskrovsbåt som redan finns i SRS-tabellen över standardbåtar. Detta är något som efterfrågats från både seglare och arrangörer.
  • Uppdaterad: 26 MAJ 2020 09:40

Bild: Oxdjupet under Gotland Runt Foto: Henrik Trygg, KSSS

I Standardmätbrevet kan man till viss del påverka sitt respittal genom att välja några vanliga variationer:

Man kan exempelvis välja propellertyp, det vill säga om man har inombordare istället för utombordare, eller om man har en fast trebladig propeller eller kanske en bogpropeller monterad. Då kompenseras det i respittalet man får i Standardmätbrevet.

Med ett rullsystem monterat över däckslinjen blir förseglet lite mindre effektivt när det inte når ner till däcket och därför blir respitalet lite lägre beräknat.

Har man många försegel eller flygande försegel ombord när man kappseglar har man möjligheten att byta till ett effektivare segel, och oftare segla med ett som är effektivare i den vindstyrka och vindvinkel som råder. Även detta beräknas automatiskt så att det blir kompenserat i det nya Standardmätbrev.

Har man däremot större segel, djupare köl, lättare båt eller något annat som skiljer från det som finns specificerat som standard för båttypen i tabellen, räcker det inte med ett standardmätbrev. Då måste man ansöka om ett vanligt SRS-mätbrev.

Respittal och mätbrevsnummer i Sailarena underlättar vid anmälan
För arrangörer är det uppskattat att varje deltagare har ett mätbrev och mätbrevsnummer så att det inte är någon tvekan om vilket det rätta respittalet är. En del arrangörer har automatiska system som letar upp respittalen baserat på ett mätbrevsnummer. Men när man seglar med tabellvärde blir detta omöjligt, utan kräver manuell kontroll.

Med Standardmätbrev får man ett unikt mätbrevsnummer som finns digitalt publicerat och ett konkret respittal. Med hjälp av nya fält som finns i Sailarena från och med i år, kan man skriva in både respittal och mätbrevsnummer i den båtprofil som man kan skapa där.

Detta kommer att underlätta både för båtägare och arrangörer vid anmälan till tävlingar genom Sailarena och minskar risken för tryckfel i alla led. När man väl har skapat sin båtprofil i Sailarena anmäler man sig med ett enkelt knapptryck.

Hur du ansöker om Standardmätbrev eller SRS-mätbrev finns förklarat på www.svensksegling.se . Där kan man skapa ett Standardmätbrev på två minuter. Det utfärdas omgående och är kostnadsfritt.

Nu blir det enklare att skapa Standardmätbrev för sin båt och därmed än mer rättvist i SRS-seglingar. På bilden passerar båtarna i ÅF Offshore Race/Gotland Runt 2019 Oxdjupet.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info