Hoppa till sidans innehåll

Seglingslivet på RIG i coronatider

15 APR 2020 10:46
Eleverna som går på våra Riksidrottsgymnasium, RIG i segling är några av många i vårt samhälle som nu har fått ställa om och ändra i sin träning och vardag. Vi hörde av oss till några av seglarna och frågade de hur deras tankar nu går.
  • Uppdaterad: 15 APR 2020 10:46

Rasmus Alnebeck, år 4, RIG Lerum
Jag är väldigt tacksam för att jag hann få till så mycket bra segling utomlands innan corona-krisen började.  Jag var bl.a. i Vilamoura, Portugal och Barcelona, Spanien och fick då fantastiska förhållanden att starta säsongen i. Detta har lagt en bra grund för där jag befinner mig idag. Eftersom situationen är som den får man försöka se det positiva sakerna som kommer ur detta. Det finns gott om tid att spendera på landsvägscykeln, speciellt nu när vårvädret har börjat visa sig på västkusten. Seglings träning sker kontinuerligt på GKSS dock med vidtagna åtgärder såsom samlingar utomhus eller online, olika samlingstider för olika klasser etc. 

Självklart har säsongplanering ändrats något från när den gjordes i slutet av december. Mycket har blivit inställt, framförallt läger och tävlingar men vi i Sverige har faktiskt tur i oturen att fortfarande få driva vår träning i skillnad från många av våra konkurrenter som sitter i karantän. Detta ger oss möjligheten att förlänga vår grundträningsperiod markant och kunna lägga lite mer tid på alla delar för att utvecklas. 

Jag tror att det är viktigt att ta vara på denna tiden och utnyttja den istället för att vänta och låta den passera. 
 

Maja Hansson-Mild, år 4, RIG Motala
I Motala har vi kunnat fortsätta att segla men med vissa nya förhållningsregler, såsom att vi undviker att vara i gymmet och omklädningsrum/bastu. Samlingar sker numera utomhus. Vi är mycket tacksamma för att kunna fortsätta träna men självklart är det tråkigt att läget ser ut som det gör runt om i världen och i Sverige. Många tävlingar den här säsongen har tvingats ställa in och likaså träningsläger.

Just nu har vi likt övriga gymnasium i Sverige skola på distans, vilket däremot ger mer tid till träning! 

Ett träningstips för de som vill undvika att gå till gymmet är att träna hemma med den norske längdskidåkaren Johannes Høsfloet Klæbo live på Youtube på fredagar. Det finns även så att man kan se träningspassen i efterhand på hans Youtubekanal. Enkel och rolig träning som gör det roligare att hålla igång fysträningen.

Länk till Klæbos Youtubeträning här.

 
Felicia Fernström, år 3, RIG Lerum
Nu under pandemin ser vardagen lite annorlunda ut. Under förmiddagen har jag distansundervisning hemma och på eftermiddagen cyklar jag till GKSS, där vi för tillfälligt har seglingsträning. Seglingen har varit toppen och jag är verkligen tacksam för att vi fortfarande får träna på havet.

Det är givetvis mycket tråkigt att nästan alla tävlingar, inklusive EM och VM ställts in. Men jag håller motivationen uppe genom att se detta som tillfälle att träna så mycket som möjligt, medans alla motståndare från andra länder måste stanna inomhus.

Min styrke- och konditionsträning bedriver jag hemma. Jag har lite vikter och en skivstång som jag använder för styrketräning, medans konditionsträning blir mycket löpning.

Albert Norlén, år 1, RIG Motala
Jag heter Albert Norlén och seglar 29er med Melker Brenton, vi kommer från Stockholm och seglar för KSSS. Vi går båda två första året på seglargymnasiet i Motala där vi kan kombinera studier och segling.

Nu under Corona tider har vi hemskola. Jag har inte funnit det så roligt, men eftersom vi fortfarande får segla i Motala har vi i alla fall något att se fram emot. Jag uppskattar verkligen att vi fortfarande kan hålla på med vår verksamhet, medan seglare från andra länder sitter i karantän.

Många av våra tävlingar har blivit inställda pga. Covid-19. Vi har tränat mycket under vintern och såg verkligen fram emot att få träna och tävla under våren för att försöka ta en framskjuten placering på VM och EM. Nu har vi tyvärr fått besked om att både VM och EM som skulle gått i sommar är inställda.

I Motala har vi hemstudier under dagarna och på eftermiddagarna vid kl 15 har vi gemensamma seglingspass. Vi fystränar också mycket, men vi försöker att vara försiktiga så att vi inte blir smittade. Vi har slutat med spinning och har varit mindre i gymmet. Förutom segling, skola och fys brukar vi också tävla mot varandra i e-sailing där vi seglar på våra mobiler. 

Jag tycker även att det är kul att fota, filma och dokumentera vad jag gör på dagarna. Jag har en Youtubekanal där jag vloggar och på Instagram lägger jag dagligen ut storys om vad som händer i mitt liv. Jag tror att det är viktigt att synas på sociala medier för att visa upp sig för sponsorer och visa upp vår sport.

Youtube: Albert Norlén 

Instagram: @lifeof_albert

Skribent: Cecilia Jonsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info