Hoppa till sidans innehåll

Påsksegling på hemmaplan - en riktig hit

12 APR 2020 10:53
Påsken 2020 är vi nog många som kommer att komma ihåg. Vi är flera som har fått ställa om våra påskplaner, inte minst våra seglingsungdomar som dragit igång för säsongen.
  • Uppdaterad: 12 APR 2020 10:53

Inget Garda, inget Holland, inget ”vanligt” påskläger. Ja, det är mycket som inte är som vanligt i dessa tider. Trots alla restriktioner och nya förhållningsregler i vårt samhälle har många klubbar och klassförbund visat på uppfinningsrikedom och snabbt ställt om och skapat goda träningsmöjligheter för våra ungdomar på hemmaplan. Här följer några goda exempel från våra seglingsklubbar runt om i Sverige som skickats in till oss på SSF.


Skanör:

Såhär års hade många E-jolleseglare tränat på Gardasjön tillsammans med andra europeiska seglare eller på Hjuviks Båtklubbs klassiska påskläger, men verkligheten skulle visa sig bli något annat. Samtidigt tvingades vårt svenska finnjolleess Max Salminen lämna sin träningscamp på Lanzarote när Coronaviruset snabbt började spridas och fick istället välja Sverige och Skanör för sin fortsatta träning. Men nöden är uppfinningarnas moder brukar man säga. Vi hade 14 träningssugna seglare i åldern 16 – 24 år men ingen organiserad träning. En Finnjolleseglare med fantastiska kunskaper och inget OS. Kunde det bli bättre?

Några dagar med planering och ett antal telefonsamtal senare började ett träningsläger ta form. Skanörs Båtklubb ställde sin anläggning och klubbhus till förfogande, några privata ribbar kördes ner till Skanör och anmälningarna ramlade in från olika delar av Skåne.  Snabbt var 14 stycken e-jolleseglare anmälda för att träna under Max Salminens ledning. 

Att hålla lägret lokalt var en viktig förutsättning för att minska risken för smittspridning. Alla seglare bodde hemma och kom omklädda till träningen för att undvika trängsel i omklädningsrum. Lunch fick var och en ta med sig hemifrån och alla genomgångar skedde utomhus.

Det blev tre fina träningsdagar med många lärorika pass på sjön där fartträning varvades med kappseglingar och teknikträning. Max Salminen är tidigare E-jolleseglare och då Finnjollen har många likheter med E-jollen blev det många lärorika genomgångar där Max kunskaper översattes till E-jollens förutsättningar.

Så här på våren kommer man på att vissa tampar skulle bytts ut i höstas eller att något block inte fungerar som det ska. För att hitta en enkel lösning på problemet hade Stefan på Båths plockat ihop en låda med E-jolleprylar. En kartong i bakluckan på en Volvo fick tillfälligt ersätta Båths fina kärra men det funkade bra det också.

Tack Stefan för hjälpen och tack till Skanörs Båtklubb för att vi med kort varsel fick komma och använda er anläggning. Tack Max Salminen för tre lärorika träningsdagar.

Inskickat av Torbjörn Larsson, Svenska E-jolleförbundet

GKSS:

I GKSS, Långedrag har vi lyckats köra påsklovsläger för Laser och 29er måndag-torsdag under påsklovet. Ombyte och samlingar har skett utomhus. Medhavd matsäck och två effektiva pass har hållit seglarna på glatt humör. Tur att solen lyst varje timma då det blåst bra hela veckan.

Inskickat av Julia Carlsson, tränare GKSS

 

Långedrag:

På LdSS, Långedrag har vi haft påskläger för RS Feva, nio båtar (fem från Långedrag och fyra från Lerum), Optimistjolle röd, 18 seglare och Optimistjolle blå, nio seglare. Vi delade upp dagarna så att Feva seglade i tre heldagar, opti röd i fyra heldagar och opti blå i tre halvdagar.

Vi har fått göra en del justeringar för att kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer, men allt har fungerat väldigt bra. Seglarna byter om hemma, tar med egen matsäck. Samling och lunch har skett utomhus. Vi har planerat så att alla inte har ätit lunch samtidigt. Det svåra har varit att undvika folksamlingar, när seglare exempelvis riggar sina båtar och många samlas runt samma båt för att prata. Det fina vädret har gjort det möjligt att sitta ute och njuta av det!

Inskickat av Axel Pantzare, tränare LdSS.

 

Svenska Seglarförbundets Facebook har vi delat fler coronasäkra seglingsaktiviteter som ägt rum i påsk runt om i våra klubbar, bland annat från Kvarnviken, KSSS och Hjuvik. 

 

Bild: E-jolleträning i Skanör. Foto: Torbjörn Larsson

Skribent: Cecilia Jonsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info