Hoppa till sidans innehåll

Optimist för havet i seglarskolan

18 MAJ 2020 18:05
Hur kul är det egentligen att diskutera nedskräpning i havet när man kan vara ute och segla? Fast ibland fungerar inte segling och för Josefine Lyngemark på SS Delfinen i Vejbystrand kom barnens miljöengagemang som lite av en överraskning.
  • Uppdaterad: 18 MAJ 2020 18:05

Bild: Ett av SS Delfinens unga gäng som både fick lära sig segla och lära sig mer om nedskräpning i havet under förra sommarens seglarskola i Vejbystrand. Foto: Clemens Döring

Förra sommaren beställde SS Delfinen ”Aktivitetsboxen” från ”Optimist för havet” och vissa dagar under deras seglarskolor, då det var för lite vind för att segla eller för mycket för att släppa ut optimisterna på vattnet, kom den väl till pass.

- Jag var själv lite tveksam till hur barnen skulle ta emot det. Jag tror nog att jag, som barn, hade tyckt att det inte var så kul att sitta inne och prata om nedskräpning och inte få vara ute och segla. Men det visade sig att de var väldigt intresserade och engagerade. Vi började med att titta på filmen ”Optimist för havet” och gjorde quizet. Sedan pratade vi om vad de själva kunde göra för att stoppa nedskräpning. De hade massor med bra idéer som vi sammanfattade på en tavla tillsammans. De var hur inspirerade som helst, berättar Josefine Lyngemark och fortsätter:

- På våra sommarskolor har vi nybörjarbarn från sju år och några år uppåt som seglar optimist i tvåveckorsperioder cirka tre timmar om dagen, per grupp. Och vi utbildade nog 2–3 grupper med cirka 15–20 barn i varje grupp i ”Optimist för havet”.

Klubbens plan är att genomföra både seglarskolor och utbildning i ”Optimist för havet” även under sommaren 2020. Men de kommer att lyssna och ta hänsyn till myndigheternas råd och rekommendationer.

- Just nu i början av maj vet vi inte exakt hur det blir med våra sommarskolor. Men om de blir av så kommer vi att satsa ännu lite mer på det här med nedskräpning i våra vatten. Jag kan tänka mig att vi också försöker arrangera en skräpplockardag för alla våra medlemmar.

- Vi har ett ganska stort upptagningsområde och det är kul att vi kan locka många från Helsingborg och andra större orter runt omkring oss. Och på sommaren har vi många barn både från Stockholm och Göteborg och andra ställen som är här med sina familjer i deras sommarstugor, berättar Josefine.

Vejbystrand ligger vid Skälderviken i Ängelholms norra utkant, mellan Helsingborg och Halmstad. SS Delfinen är en aktiv klubb som bland mycket annat också satsar på parasegling. Under förra året drev klubben projekt som om- och tillbyggnad av klubbstugan, lagning och förbättring av säkerhetsbåtar samt inköp av tre moderna segelbåtar.

Vid ombyggnaden av klubbstugan gjordes anpassning för personer med funktionsnedsättning genom att en ramp monteras, en ny bredare ytterdörr ersatte den gamla och toaletten gjordes större samt att även ytan i klubbstugan blev större, vilket gjort att lokalen nu är tillgänglig för alla med rullstol.

 Beställ Optimist för havets handledarmaterial och aktivitetsbox i vår webbshop här.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info