Hoppa till sidans innehåll

Mer tid talar för Josefin

03 JUN 2020 12:35
Josefin Olsson var en av få svenska elitidrottare som hade fått en OS-biljett när Internationella Olympiska Kommittén beslutade att skjuta upp OS i Tokyo ett år. Men beslutet har inte påverkat hennes fokus.
  • Skapad: 03 JUN 2020 12:35

Bild: Josefin under sin senaste stora regatta – VM i Laser Radial i Melbourne i slutet av februari 2020 – innan Coronapandemin satte stopp för allt tävlande. Josefin slutade sexa på VM. Foto: Jon West

- För mig var det bara att fortsätta träna. Jag hade ändå inga exakta planer på vad jag skulle göra efter OS 2020, säger ”Jossan”.

Josefin är just nu Sveriges mest rutinerade kvinnliga jolleseglare med flera EM- och VM-medaljer. Efter en 18:e plats i London-OS och en sjätteplats i Rio 2016 var siktet inställt på en medalj i Tokyo för Josefin från KSSS.

- Det som driver mig är framför allt att ta en OS-medalj. Jag hade ett ganska bra 2019 där jag var femma på EM och sexa på VM – och ganska nära en pallplats båda gångerna. Sedan dess har jag tagit små steg framåt hela tiden. Det kan vara en fördel för mig att få ett år till så att jag tar det sista steget upp på pallen, berättar Josefin som under våren nästan enbart tränat med killarna i SWE Sailing Team.

- Jag har valt att segla och träna i Göteborg med Laser Standard-killarna i SWE Sailing Team, det vill säga Jesper, Wille och Emil. Jag tycker det funkar bra. När det blåser mycket kör jag med radialsegel och blåser det lite mindre kör jag med standard, berättar Josefin och fortsätter:

- Jag hade inte hunnit åka ner till ”Mallis” för att förbereda mig för Trofeo Princese Sofia med de andra i landslaget. Så när beskedet kom om ”lock down” i Spanien så var jag fortfarande kvar i Sverige. Det var bara att lägga om planerna och just då körde jag ganska hård fys här hemma.

Under tidiga våren trodde Josefin, precis som många andra, att OS skulle bli av i år – trots allt. Men samtidigt började det smyga sig på att det kanske inte skulle bli något.

- Det var upp och ner – men definitivt en konstig känsla. Min plan just då var ju att gå in i ett slags ”tävlingsmode” och köra många regattor för att komma in i tävlandet. Nu blev hela planen förstörd. Samtidigt var det en lättnad också när OS blev framflyttat och jag fick ytterligare ett år på mig att förbereda mig.

Oavsett om det hade blivit ett OS i år eller om det blir ett nästa år så håller Josefin många dörrar öppna.

- Jag är nog lite sugen på att fortsätta över Paris 2024 när OS är i Europa. Samtidigt är jag nu klar med min kandidat på Handelshögskolan i Stockholm och har funderat på att kanske plugga vidare. Jag har också tänkt på att kanske börja jobba. Vi får se…

Hur som helst blir det en sommar med träning hemma i Sverige. Och hon hoppas på lättnader mellan de nordiska länderna så att det kan bli träning med norskorna och danskorna som tillsammans med  Josefin bildar en jämn grupp som tränar bra tillsammans.

- Blickar man lite längre fram så skulle det vara fantastiskt om vi kunde åka till Japan och träna i augusti. Men jag tror inte det är troligt. Våra brittiska träningspartners har gett upp den tanken.

- Men EM är flyttat från maj till oktober och ska seglas i Aten i Grekland. Och innan dess så är planerna att Kieler Woche ska avgöras i september, säger Josefin som framför allt skulle vilja kappsegla igen.

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info