Hoppa till sidans innehåll

Lerbergets SS – tillgänglig för alla

12 MAJ 2020 09:22
I Lerbergets Segelsällskap är Karin Berg en drivande kraft i att få fart på "Segling för alla" med inriktning mot personer med funktionsnedsättning och nyanlända. I fjol testade man en tillgänglighetsvecka. Målet är att göra detsamma i sommar.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2020 09:22

Bild: Karin Berg har varit drivande i Lerbergets tillgänglighetsvecka. Foto: Nick Gregory

Karin Berg är med i seglarskolegruppen, har själv MS och för två år sedan skaffade hon sig en egen ”minitolva” (2.4 mR) som hon nu håller på att anpassa till sina behov. 

- Den känslan, att kunna klara mig själv, att för första gången vara ute på havet ensam i en båt. Den var helt obeskrivligt fantastisk, berättar hon.

Karin är uppväxt med seglingen och seglade med sin familj som barn. Men det handlade mest om att åka med. För ett par år sedan vände dock allt när hon provade på att segla minitolva för första gången.

- Anledningen att jag inte provat tidigare var att jag inte visste vad som fanns. Jag hade inte träffat andra seglare med mina utmaningar, säger Karin som drev initiativet att klubben skulle börja erbjuda parasegling

- Vi började prata om att bli mer tillgängliga och förra sommaren arrangerade vi vår första ”tillgänglighetsvecka” då vi hade tre-fyra personer med funktionsnedsättning och även ett tiotal nyanlända här på seglarskola.

Målet för sommaren 2020 är att åter arrangera en ”tillgänglighetsvecka”.

- Tanken är att vi ska köra i år igen. Vi är ju inte så många, kanske max tio personer per sammankomst och vi håller oss mest utomhus.

Tillgänglighetsvecka för personer med med funktionsnedsättning och nyanlända. Foto: Marie Berg

En anläggning tillgänglig för alla
Lerbergets hamn ägs och drivs av byaföreningen. I hamnen finns och verkar Lerbergets SS som är en fristående klubb. Hamnkommittén i byaföreningen har arbetat målinriktat med att göra hamnen tillgänglig för alla, i samband med en stor renovering under 2018–2019.

Hamnen har redan anpassat bryggorna med ramper. Inför sommaren 2020 hoppas klubben kunna skaffa båtar och utrustning som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att vara med och segla under de ”vanliga” veckoträningarna på kvällarna.

Nu personlift så alla känner att det är möjligt
- Vi har planerat att skaffa en personlift. Den är redan finansierad till hälften av den lokala Lionsklubben och vi hoppas att kommunen tar den andra halvan, säger Karin och fortsätter:

- Jag tror att en personlift är viktig. Rent symboliskt signalerar den att vi tänker på alla, säger Karin som rekommenderar fler klubbar att anpassa verksamheten att bli tillgänglig för alla.

Råd till klubbar för större tillgänglighet
Satsningen på tillgänglighet och inkludering har gett mycket positiv respons och har varit väldigt uppskattad av de instruktörer som utbildats och drivit verksamheten. Att få arbeta med funktionsnedsatta och nyanlända har gett dem nya perspektiv och värdefull erfarenhet.

- Mitt bästa råd till andra klubbar är stor öppenhet och nyfikenhet. Och kanske inte bara se till personer med fysiska hinder utan även locka personer med psykisk ohälsa. Jag tror det är en grupp som verkligen skulle må bra av att komma ut och uppleva den harmonin och frihetskänslan som vattnet och seglingen ger, säger Karin.

Läs mer om Parasegling, segling för personer med funktionsnedsättning på svensksegling.se.

Skribent: Mats Olsson 
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info