Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Klara och Rebecca – starkare än någonsin

11 JUN 2020 11:56
Den klass med tuffast konkurrens i SWE Sailing Team är utan tvekan 49erFX med tre besättningar som alla jagade en OS-plats när Coronapandemin slog till och flyttade OS.
  • Skapad: 11 JUN 2020 11:56

Bild: Klara och Rebecca under WC-seglingarna i Genua i april 2019 då de slutade på sjunde plats. Foto: Pedro Martinez

Kanske hade Klara Wester och Rebecca Netzler ett litet försprång efter att ha varit bästa svenskar på VM i februari. Och nu efter en lång träningsperiod är de bättre än någonsin.

- Det har blivit så uppenbart hur mycket den här egna tiden påverkat vår utveckling. För oss har det uppskjutna OS:et blivit ett drömscenario. Vi har nu en fördel och styrka gentemot våra internationella konkurrenter som inte kunnat träna som vi och som kanske får lite panik nu när de måste ut och ta igen allt de missat, säger Klara och fortsätter:

- När vi har fått tid att lägga många timmar i båten så känner vi att det verkligen har gjort en enorm skillnad. Rent fysiskt är vi starkare än någonsin tidigare. Jag tror faktiskt att Rebecca nu skulle kunna segla den här båten jorden runt.

Men något större försprång mot klasskollegorna Julia Gross/Hanna Klinga och Vilma Bobeck/Malin Tengström känner de inte. Trots att Klara och Rebecca är rankade på åttonde plats i världen, medan Julia och Hanna är på 16:e plats och Vilma/Malin 23:a. Det skiljer så lite och alla tillhör världseliten.

- Världsrankingen är inget vi fokuserar på. Den är inte viktig. Det viktiga är att vi behåller fokus och ständigt tar kliv framåt i vår utveckling, säger Klara.

Ser man på de största regattorna under 2019, fram till mars 2020, så var Rebecca och Klara bäst av de tre på VM 2020 och på världscupen i Genua i april 2019. Vilma och Malin var bäst på EM i maj 2019 – men då var Klara och Rebecca sjuka och ställde inte upp. Och på VM i december 2019 var Julia och Hanna bästa svenska 49erFX-besättning.

Just nu tränar de tre besättningarna en del tillsammans. Och att de är tuffa konkurrenter som jagar samma mål blir ibland tydligt. De är inte de allra bästa vänner.

- Men vi tränar bra ihop. Även om vi ofta tycker olika och har olika idéer om träningen så inser vi alla att vi behöver varandra och vi måste hålla sams. Vi är kanske inte bästisar men vi har ändå hyfsat trevligt tillsammans – på land. Vår senaste camp här i Sverige och den vi hade i Palma i mars fungerade bra. Vi jagar ju samma mål och alla vill bara träna så bra som möjligt, berättar Rebecca.

När Coronapandemin stängde ner Europa i mitten av mars var Klara och Rebecca, som många andra seglare, på Mallorca. Men de valde en annan taktik än nästan alla andra.

- När flera började få panik och packade ihop för att lämna ön så fort som möjligt så bestämde vi oss för att stanna och träna. ”Så farligt kan det väl inte vara” sa vi, även om vi just då inte visste om vi skulle kunna få segla lite, mycket eller inget, berättar Klara och fortsätter.

- När vi kom ner på hamnplan morgonen efter att alla packat och åkt så insåg vi att vi nästan var ensamma kvar. Från att vi hade brottats för att överhuvudtaget få plats på hamnplan, så ekade det tomt. Det var vi och kanske ett par till som inte hade stuckit. Då började vi få panik. Det sista vi ville var att bli fast i en liten lägenhet i Palma.

Men efter lite dramatik kom de iväg och sedan dess har det varit träning hemma på västkusten.

Schemat var fullspäckat redan innan Coronapandemin för de två 25-åringarna (Klara har fyllt i år och Rebecca fyller i juli) från GKSS så livet har inte förändrats jättemycket, förutom att de tränar mycket mer och tävlar och reser inget alls.

- För oss var det bra att OS sköts upp ett år. Tiden var vår värsta fiende. Nu när vi har kunnat träna hårt så inser vi hur mycket vi hade kvar. Nu vet vi hur bra och nyttig den här perioden har varit för oss, säger Rebecca och fortsätter:

- För vår långsiktiga planering spelar det ingen roll att OS flyttats fram. Vi har ändå bestämt att sikta mot Paris 2024 – oavsett vad som händer med Tokyo. Men det finns inte på kartan att en svensk FX-båt inte skulle ta en OS-plats 2021. Och inte heller att det inte ska bli vi.

- OS skulle nog passa oss jättebra eftersom det är små fleet där vi oftast gör bättre ifrån oss på världscupen än på VM och det beror på att det är mycket större fält på VM. Det är ingen jättestor skillnad, men vi måste bli bättre på att tävla i stora fleet också.

Nu väntar en Sverige-sommar där Klara och Rebecca kommer att träna så mycket det bara går på hemmaplan.

- Vi har fått fantastisk support och hjälp från vår klubb GKSS, nu när vi inte kan ha vår holländske tränare här. I mitten av sommaren hoppas vi att gränserna kanske har öppnats lite och att vi då kan utöka vår lilla grupp med seglare från Danmark, Norge och Tyskland.

Fram till dess får de hålla tillgodo med de två andra 49erFX-besättningarna – och med Glenn.

- Alla våra båtar har hetat – eller heter – Glenn. När jag och Klara började segla tillsammans så var hon väldigt engagerad i IFK Göteborg. Så fort vi skulle göra något så var hon först tvungen att kolla vad de gjorde. Om de hade match eller träning så försökte vi anpassa oss efter det. För oss betyder namnet Glenn så mycket glädje som Göteborg och IFK står för och nu är vi inne på vår sjätte Glenn. Innan junior-EM 2018 så fick vi med Glenn Hysén ut och segla med oss. Det var jättekul. Jag tror att det snart är dags att bjuda ut honom igen, säger Rebecca.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info