Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mats Olsson

Johannes – snickaren som helst vill segla

17 JUN 2020 11:49
För många i SWE Sailing Team har Corona-pandemin inneburit stenhård träning på hemmaplan. Men för Johannes Pettersson har det istället blivit en ofrivillig paus. Hans Finnjolle är kvar på Lanzarote och nu jobbar han som snickare hemma i Mora.
  • Skapad: 17 JUN 2020 11:49

Foto: Robert Deaves

- Men jag har absolut inga planer på att lägga av. Jag ska satsa i många år till och jag hoppas vara igång i båten om några veckor, säger Johannes.

I flera år har 23-årige Johannes från KSSS varit ett litet steg bakom Max Salminen i Finnjolleklassen i Sverige. Men Max är åtta år äldre och Johannes vet att hans tid kommer. Men när World Sailing tog beslutet att stryka Finnjollen från OS-programmet så förändrades allt.

-  När vi först fick höra att Finnjolle troligen skulle åka ut ur OS-programmet så var det som ett slag i magen. Jag var ju helt inställd på att köra vidare. Finnjollen är den bästa båt jag seglat och den passar mig perfekt. Jag såg en lång framtid i den, berättar Johannes och fortsätter:

- World Sailing har bestämt att den inte ska vara med i Paris 2024 men Internationella Olympiska Kommittén har inte tagit något beslut ännu. Vi får se vad som händer. Min dröm har alltid varit att komma till OS och att vinna en medalj. Men att Finnjollen försvinner från programmet är givetvis en stor bula på vägen.

Men det är ändå inget som Johannes låter sig stoppas av.

- Jag tänker absolut satsa vidare så det blir att jag byter båt. Men när, är svårt att säga. Jag hade tänkt byta efter OS 2020 men nu har det ju blivit ändrade planer, så vi får se när det blir av. Jag har tidigare seglat Laser så troligen går jag tillbaka. I den båten tror jag att jag kan komma upp i en bra klass relativt snabbt.

Johannes kommer dock inte att bli den enda i SWE Sailing Team som satsar mot OS i Paris 2024 i Laser. Etta i klassen och klar för OS i Tokyo är Jesper Stålheim. Och kanske fortsätter han även mot Paris. Sedan finns Emil Bengtson och Wilhelm Kark som är nya i landslaget och som också vill ta den svenska OS-platsen 2024. Och kanske funderar även Max Salminen på att byta klass efter Tokyo.

- Jag ser det bara som en fördel att ha ett starkt svensk lag som reser och tränar tillsammans. Det blir billigare och enklare för oss alla - och det blir bättre kvalité på träningen. Jag kan inte se det som ett hinder. Jag vill ju inte bara bli bäst i Sverige, utan jag vill bli bland de bästa i världen, säger Johannes och tillägger:

- Jag har haft det jäkligt bra med Max de senaste åren. Först var jag väl bara lite sparring men nu är vi jämnare och utan Max hade jag absolut inte varit där jag är idag. Det är klart att jag kunde ha haft chansen att ta en plats i Tokyo om Max inte funnits. Men jag ser det inte så. Fördelarna överväger. Jag måste få upp min lägstanivå och det kommer med rutinen. Och på vägen dit måste man göra många misstag så att man lär sig.

Men just nu är all segling satt på vänt för Johannes och det beror givetvis på Coronanpandemin. Och det blev ett hastigt avbrott för honom och Max som var på Lanzarote och tränade intensivt när Europa stängdes ner.

- Plötsligt blev vi tvungna att skynda oss hem. Vi fick varken med oss båt eller bil eller utrustning. Allt är fortfarande kvar där nere och vi jobbar nu på att få hem det. Det är mest Max som drar i det och vi hoppas ha båtarna hemma om ett par veckor. Jag vill inget hellre än att komma igång och segla igen.

- Jag har ju valt seglingen för att jag älskar det. När jag var yngre höll jag på med alpint också och var hyfsad även där. Sedan valde jag mellan seglargymnasiet och alpint gymnasium. Men då bröt jag benet och då missade jag någon ungdomslandslagsuttagning i alpint. Därefter blev det segling. Det är det som jag älskar och som jag allra helst vill hålla på med, säger Johannes.

Skribent: Mats Olsson 
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info