Hoppa till sidans innehåll

Emil – nykomling i landslaget med många erfarenheter

28 MAJ 2020 14:49
Under många år har GKSS-seglaren Emil Bengtson kämpat för en plats i SWE Sailing Team och i år, som 26-åring, fick han äntligen ett positivt besked från förbundskapten Magnus Grävare.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2020 14:49

Foto: David Lindström
Det har varit en dröm för mig att komma med i seniorlandslaget. Nu får jag mer support och det kommer att underlätta min fortsatta satsning. Jag har givetvis en plan och ett mål. Och jag siktar mot OS och att ta medalj på internationella mästerskap, säger han.

Men det OS som Emil pratar om är inte det i Tokyo som ligger drygt ett år fram i tiden. Då är det Jesper Stålheim som ska representera Sverige i Laserklassen. Emils sikte är inställt på Paris 2024. Men egentligen vill han inte prata om mål många år fram i tiden.

- OS i Paris upptar inte mina tankar. Det ger mig mycket mer att ha konkreta träningsmål. Jag lägger fokus på det jag kan påverka – det vill säga hur jag kan driva min båt snabbare. Inte på en tävling fem år bort, säger Emil.

När Coronapandemin slog till var Emil på Teneriffa och tränade med den internationella träningsgrupp av Laserseglare som han tillhör.

- Det är en grupp som jag trivs bra med och vår spanska coach har en lägenhet på Teneriffa som vi bodde i. Förutom att träna själv så coachade jag några Laser Master-seglare. Plötsligt kom ett besked att alla skulle stanna i sina lägenheter. Man fick bara gå till affären eller till apoteket – och till sitt jobb. Och att segla är ju mitt jobb så jag kollade med polisen och de sa att det var ok, så jag seglade, berättar Emil men riktigt så enkelt var det inte:

- Kustbevakningen tyckte inte att det var ok. De bordade oss på sjön och var förbannade för att vi var ute. Jag tyckte det var lite löjligt. Det måste väl vara ok att vara ute på havet ensam i en liten jolle. Men det blev en ganska stor grej och jag tror att lokaltidningen skrev om oss.

Emil och hans träningskompisar blev alltså fast i lägenheten.

- Vi försökte köra lite fys där hemma och vi sprang upp och ner i trapphuset. Men efter åtta dagar kom beskedet att karantän skulle förlängas ytterligare 15 dagar och då insåg jag att det var dags att ta mig hem, berättar han.

Tillbaka i Sverige har Emil kört hårt med de andra Laserseglarna i SWE Sailing Team, dvs. Jesper Stålheim, Wilhelm Kark och Josefin Olsson.  Och en del med GKSS´ ungdomslag.

- Det har blivit cirka fem seglingspass i veckan. Sedan har jag kört en del fys på det och haft kontakt med sponsorer och samarbetspartners. Vi har också fått mer uppmärksamhet i media och de har varit ute och gjort reportage med oss. Och så har jag jobbat lite som tränar på GKSS och i min pappas firma. Däremellan ska man ju hinna träffa kompisar lite också så det har knappast varit svårt att fylla dagarna.

Samtidigt är det viktigt för Emil att han kontroll och ordning och reda. För något år sedan gick en del över styr. Seglingen, pressen, skolan, ekonomin och lite annat blev till slut för mycket.

- För tre år sedan fick jag ta ett uppehåll från seglingen. Jag brände helt enkelt ut mig. Jag kunde knappt gå till mataffären och ännu mindre träffa folk. Orsaken tror jag var att jag pushade mig själv för hårt. Det var både seglingen och plugget. Och så ekonomin som var en riktigt tuff utmaning och en pusselbit som jag fick klara helt själv. Till slut var det som om min kropp drog i nödbromsen, berättar Emil och fortsätter:

- Sedan två år är jag tillbaka. I början fick jag testa mig fram lite försiktigt, men nu kör jag fullt och tycker att jag har utvecklat mig mycket. Därför var det en skön bekräftelse när jag fick min landslagsplats i början av året. Och en insikt jag kom till under uppehållet är att min satsning är en resa som pågår varje dag, där jag ständigt vill utvecklas.

- Att komma med i landslaget var ett av mina stora mål. Mitt nästa är att etablera mig i världstoppen. Just nu är det väldigt inspirerande att träna med Wille, Jesper och Josefin. Bara genom att kolla på de andra så lär jag mig mycket. Det är ett givande och ett tagande. Kanske mest givande från Jesper, just nu, säger Emil och skrattar.

Framtiden är oviss och att sätta upp en massa planer är knappast någon idé. Det mesta är satt på paus.

- All min planering har ju fallerat och mina företagsevent går heller inte att göra. Just nu tar jag vecka för vecka. Ingen vet vad som kommer att hända. Men jag kan träna bra här hemma. Jag tänker att jag kör ett tag framåt nu, sedan får det bli ett par veckors semester på vårt lantställe. Jag hoppas att det blir Kieler Woche i september och EM i Aten i oktober som det är planerat.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info