Hoppa till sidans innehåll

Båtkollektiv – en lösning i tiden

20 JUN 2020 09:00
I en tid när just tiden ofta är en bristvara kan det vara svårt att äga en fritidsbåt som kräver omvårdnad, underhåll – och just tid. Men längtan efter en båt blev till slut för stark för Elina Fraenkel. Lösningen fick bli ett båtkollektiv.
  • Skapad: 20 JUN 2020 09:00

Men när hon inte hittade något som passade, så starta hon ett eget.

- Jag seglade mycket med familjen när jag växte upp och när jag var 19 år köpte jag en IF och seglade med vänner under ett antal år. Men när jag flyttade till Uppsala för att plugga så sålde jag den, berättar Elina och fortsätter:

- Jag flyttade tillbaka till Göteborg för omkring fem år sedan och har seglat en del med vänner och med mina föräldrar, men saknat att ha konstant tillgång till segelbåt. Det jag inte har saknat är all skötsel som ingår när man äger en båt. Inte heller utgifterna.

Elina fick med kompisen Emma som delägare. Sedan anslöt två gemensamma vänner som ”kollektivmedlemmar”. Men Elina villa att gruppen skulle vara lite större:

- Jag sökte efter seglarnätverk på Facebook och la ut frågan om det fanns ett intresse för ett segelbåtskollektiv. I gruppen ”She Captain” fick jag otroligt positiv respons och väldigt många som flaggade för att de ville vara med. 

Elina och Emma träffade ett par intresserade och valde att ta med ytterligare två medlemmar.

Nästa steg blev att hitta en passande båt som inte skulle vara för stor, lätt att hantera och passa nybörjare. Men den skulle ändå erbjuda hyfsat bekvämt boende för upp till fyra personer och säker segling.

- Vi hittade en kanonfin Amigo 27:a – en långkölad och trygg liten havskryssare med bra segel. Den var väldigt välskött både inuti och utanpå vilket gjorde valet ännu enklare. Båten hette redan Manana vilket kändes som ett passande namn på både en Amigo och på ett seglarkollektiv, berättar Elina.

Det ekonomiska kommer Elina och Emma att lösa så att de, som tillsammans äger båten, står för alla utgifter och kostnader för inköp till båten. De fyra medlemmarna kommer sedan att betala en årlig summa.

- Vi har ännu inte spikat exakt vad ett medlemskap kommer att kosta men vår tanke är att medlemmarna betalar ett ”all inclusive-pris” på årsbasis. Vad det gäller skötsel har vi sagt att alla medlemmar ska lägga åtminstone en dag på våren och en på hösten. Men det verkar som att alla är taggade på att frivilligt engagera sig mer än så i skötseln vilket känns jättekul.

Att vara delägare och att ha medlemmar till sin båt kan vara en bra lösning för många som vill ha tillgång till en båt men också få hjälp med underhåll, skötsel och ekonomin. Och med tanke på hur många båtar som inte utnyttjas särskilt mycket så borde båtkollektiv tilltala flera.

- Mina bästa tips till de som funderar på att starta seglarkollektiv är att först och främst hitta en eller några engagerade personer som du kan tänka dig att starta tillsammans med. Eller inkludera som medlemmar. Utöver det tror jag att det är bra att räkna med att det kommer att kosta lite grann till en början att starta själva kollektivet, men när allt är igång är det både ett roligt och billigt sätt att äga båt, säger Elina.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info