Hoppa till sidans innehåll

En förälders betraktelse


En betraktelse av Carl's pappa Johan Bergman.

Zoom8 Youth World Championship 2021 har äntligen startat, idag med invigning som innehöll både pampiga tal och kanonsalut. På vattnet fick seglarna uppleva nära på tropisk värme och svaga vindare, dagens övningsrace gick ändå att genomföra. Nu håller vi tummarna inför morgondagens tre premiär race.

Zoom8 Youth World Championship 2021 Tävlingsdag 1. Efter 2 års väntan drog tävlingarna igång, idag med tre race. Furesø levererade goda vindar på mellan 5-10m/s med stabil vindriktning. Allt var genomfört på runt 4 timmar. Solen har lyst på oss och temperaturen har nosat på 27 grader. Svenskgänget har skött sig bra och fått till en spik i dagens sista race. I morgon ska det tydligen bli ännu varmare och vinden kommer mojna.

Zoom8 Youth World Championship 2021 Tävlingsdag 2. Återigen fina vindar mellan 4-7 m/s. Yachtklubben Furesø bjuder på välorganiserade seglingar som genomförs i ett rasande tempo. Tre genomförda 55-60min seglingar på drygt fyra timmar. Imponerad men svårt för vissa att hinna med att få behoven tillfredsställda. Frågan är om det inte är tuffare för oss föräldrar som med kikare försöker följa tävlingarna och samtidigt tampas med 30 gradig tropisk värme och danska mördarmyggor. På sjön seglar svenskarna allt bättre och överraskar med att ligga på en fin andra plats och övriga lite längre ner i listan. För Kalles del har det idag blivit två fina placeringar på 18 och 19 plats. Vi kan vara glada att seglarna har med sig två toppen coacher i Sanna och William. För er som inte redan vet det är Zoom8 i Sverige en väldigt gemytligt och välkomnande värld där gemenskapen genomsyrar allt. Alla hjälps åt och stöttar alla och behövs det finns alltid en hjälpande hand att tillgå. Under kvällen fick alla nationer en en inbjudan från Danmark för gemensam grillning. Ett mycket trevligt initiativ. I morgon är det vilodag och ett gemensamt besök på Bakken som väntar. Där med ingen rapport.

Zoom8 Youth World Championship 2021 Tävlingsdag 3. Efter gårdagens tropiska vilodag som inleddes med negativa Coronatest för hela bunten blev det för vår del en blixtvisit i Köpenhamn för att sedan möta upp övriga svenska seglare på Bakken. Dagens seglingar inleddes med en lång och utdragen väntan på vind. Första start var planerad till 11 men redan vid 9:30 sköts apan upp och dagens största utmaning var ett faktum. Under dagen var det idel stiltje för att då och då vifta till och ge hopp om att det skulle bli seglingar. Seglarna som under veckan blivit ett rätt så tight gäng, ägnade väntetiden åt att varva skuggsittande med att dra runt som en myggsvärm för att bada paddla eller äta. Måste säga att deras tålamod imponerande. Hel plötslig var det som att vi hade ett stimm med makrill om kring båtarna. Gänget hade känt en lovande bris och mycket riktigt kort där efter sköts apan ner. Ut i båtarna och börja göra insegling mot dagens första och enda race. Då var klockan 17:40. Racet genomfördes i lätta men stabila vindar. Temperaturen i luften var 30 grader. Återigen hade coacherna förberett seglarna bra och alla seglarna genomförde racet. På land kunde vi se att flera seglare från andra länder bröt och kom tillbaka till land. Värmen hade tagit ut sin rätt. I morgon är det regattans sista dag och det ser lovande ut att Sverige ska kunna kamma hem medalj.

Zoom8 Youth World Championship 2021 tävlingsdag 4 final. Detvar nu allt skulle avgöras, skulle vi få en svensk medalj eller inte? Efter ytterligare en tropisk natt såg det ut som om det ändå skulle bli en full tävlingsdag med tre race. Vinde fanns där men skulle det fungera? Seglarna stack ut i god tid för att hinna till tävlingsområdet. Den var det dags igen. Väntan. Vinden höll sig inte stabil. Vid ett tillfälle sköts tjejernas race iväg men fick avbrytas. Då med svensk ledning. Surt men en del av sporten. Det var helt enkelt idel guppande jollar men inga race. Det innebar att vissa badade andra fick nya kompisar från de andra lagen. Ungdomarna fick helt enkelt roa dig bäst de kunde på sjön. Efter 3,5 timme sköts dagens enda och regattans sista race igång. När allt var klart vide det sig att Sverige kammat hem en finfin andraplats båset racet och regatta i Alexander Hargefors trots ett brustet skotblock. För övriga tjejer ock killar
Ska de vara nöjda, kanske inga direkta topplacerings men de har all tiden framför sig och har fått mycket lärdom och erfarenheter inför framtiden, det är en tuffare nivå att segla mot internationellt motstånd. Men har från land se ländernas olika kulturer. I form an tex hård disciplin och ordning med in och utbogsering hos de forna öststaterna och låt oss säga lite friare agerande hos nordborna. För Kalles del blev seglingen mer stabil men efter inledningsdagen lite mer tveksamma resultat räckte inte antalet race för att avancera ytterligare i resultlistan. Han hade behövt de fyra icke genomförda seglingarna. För att summera har upplevelsen varit fantastiskt. Hälig stämning och hör och häpna glatt humör under hela veckan. Trots lång väntan och helvetisk värme. Kan inte annat än rekommendera er alla att bli Zoom8 föräldrar och seglare ni kommer inte att ångra er. Nu hoppas vi att vi blir ett rejält häng både från Stenungsund och Sverige i Tallin nästa år.

Uppdaterad: 28 JUL 2021 12:33 Skribent: Christer Stenmark
E-post: Adressen Gömd

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara