Hoppa till sidans innehåll

Krönika GP2 Vänersborg


Zoom 8 GP Vänersborg 28-29 augusti

Höstens andra GP tävling i Zomm8 blev en utmanade tillställning när Vänern valde att visa sig från sin värsta eller kanske bästa sida. Detta beror så klart på vilket perspektiv man har. Lördagens seglingar bjöd på starka vindar, till en början lite väl starka vindar och dvs medelvind på över 12m/s. det innebar att tävlingsledningen sköt upp den så kallade ”Apan” eller signalflagga AP vilket innebar att första start var framflyttade till vinden hade mojnat något vilket den skulle göra efter kl. 12.  Väntan att komma ut på vattnet kan vara nog lika påfrestande på ivriga seglare som själva tävlingsmomentet. De blev att ta till olika metoder för att roa sig eller fördriva tiden.

Väl efter lunch valde tävlingsledningen att dra igång tävlingen då vinden låg precis på godkänd styrka och vind från nordost innebär att hela Vänerns vatten trycker på mot seglingsområdet eller riktigt Vänersborgsväder som någon urryckte det. Trots att det fortfarande är en sommarmånad fick det bli varma våtdräkter eller torrdräkter på seglarna eftersom vattnet är rätt så kallt och lufttemperaturen bara nosade på 15 grader. Det krävs mycket mod att ge sig ut i dessa förhållanden och klokt nog var det några som valde att stanna i land. Övriga seglade ut för att mötas av ett Vänern som utanför vågbrytarna hade öppnat sina brutala käftar i form av vågor höga som mindre lägenhetskomplex. Skalden Birger Sjöbergs beskriver Vänersborg som Lilla Paris, detta fick man inte känslan av under helgens seglingar. För seglarna från platser inomskärs ut med kusten blev detta en helt ny upplevelse. Att ge sig ut i hårda vindar hade de flesta gjort tidigare men att mötas av rejäla vågberg samtidigt som vinden tjöt blev mer som att befinna sig i en tvättmaskin, eller för all del lekstuga som hemmaseglarna kunde beskriva det. Här kunde man tydligt se vikten av att träna och tävla på olika platser i olika förhållanden.

Lördagens seglingar blev en rätt så blöt historia för vissa, en hel del av seglarna fick möjligheten att öva kapsejsning men också utöva hårda strider på vattnet tros att en och annan troligen var lite försiktig i de tuffa förhållandena. Det syntes tydligt att hemma seglarna hade ett visst övertag av att vistas på hemmaplan. Totalt genomfördes två seglingar. Många tyckte nog att kvällens gemensamma grillfest som värdklubben organiserade ändå var dagens höjdpunkt. Det bjöds på perfekt Båstadsgrillad fläskytterfilé med potatisgratäng och goda tillbehör

Söndagens seglingar bjöd på lättare vindar men fortsatt hög sjö då vinden fortfarande låg på från nordost. Nu var det dock ingen som avskräcktes från att segla ut. Ute på vattnet blev det ett riktigt sjöslag, totalt genomfördes 4 seglingar på upp åt 50 minuter. I supportbåtarna på sjön gjorde föräldrar och funktionärer allt för att serva hungriga och törstiga, och ibland trötta seglare och efter sammanräkning stod det klar att hemmaklubben Vänersborgs segelsällskap hade kammat hem en trippel om än knappt.

Alla seglarna ska med sig att de genomfört en storslagen insats under mycket tuffa förhållanden. Även ett stort tack till Vänersborgs Segelsällskap som på ett storartat sätt såg till att det blev både en seglingsfest och grillfest.

Resultaten:

image3h79v.png

Uppdaterad: 31 AUG 2021 07:29 Skribent: Christer Stenmark
E-post: Adressen Gömd

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara