Hoppa till sidans innehåll

Om Zoom8


En av de viktigaste tankarna vid utvecklandet av en ny segeljolle var att göra den till en strikt entypsbåt. Reglerna som uppgjordes i samråd med ISAF och dess regelkommitte´ representerar dagens moderna tänkesätt. För att förhindra jollarna från att bli olikt utrustade är alla jollar identiska med varandra både till utseende och utrustning.

Nordens snabbast växande
jolleklass har blivit populär
bland unga seglare.

Alla Zoom 8 seglarna har en lika chans på kappseglingsbanan. Att t.ex. byta sitt segel eller centerbord till ett av ett annat märke är omöjligt i Zoom 8 klassen. Seglarna tävlar här med lika utrustning och samma förutsättningar om segern.

Till dags dato har ingen annan juniorklass, till fullo, lyckats fylla dessa krav. Följden har blivit att utrustningen på den senaste vinnarbåten blivit ett måste för att klara sig i konkurrensen och mycket få seglare har haft råd att leka med i detta pengaspel.

Finlands Seglarförbund, medlem av ISAF, var det första nationella förbundet som godkände klassen och dess tuffa regler. Under det Internationella klassförbundets överinseende, bevakas efterlevandet av dessa regler av Svenska Zoom 8 klassförbundet. Zoom 8 klassen har erhållit nationell status av Svenska Seglarförbundet 

Strikt entypsregel

ZOOM 8 är den första helt entypsklassade juniorjollen i världen. Reglerna, som inte tillåter några ändringar eller modifikationer, gör slut på prylhandeln som stämplat alla tidigare juniorklasser. På detta sätt blir seglarna likställda på startlinjen och duktigheten får avgöra resultatet. Ett nytt segel kan man köpa, men den enda skillnaden är att det är nytt och inte av ett annat märke.

Alla ZOOM 8 seglare har likvärdigachanser på kappseglingsbanan.

De fantastiska seglingsegenskaperna, den moderna riggen och högklassiga utrustningen fyller alla krav dagens seglare kan ställa.

Den snabbast växande klassen i Norden ZOOM 8 jollen har på många håll blivit klubbarnas största tränings och kappseglingsklass. Intresset för denna suveräna jolle ledde -98 till att efterfrågan var dubbelt större än vad som kunde produceras. I dag tillverkas jollen i en ny produktionsanläggning med en flere ggr större kapacitet som vi hoppas skall kunna tillgodose efterfrågan. De första Nordiska mästerskapen hölls redan -99.

Estlands andra öppna mästerskap i Pirita De andra mästerskapen i Zoom klassen hölls i Pirita i början av september. Mera i vårt nyhetsfönster.

Klassgodkännande nu även i Sverige Svenska Seglarförbundet gav Zoomen entyps-status vid sitt vårmöte 2000. Vi hoppas att det skall lock allt flere seglare till kappseglingsbanorna och tävlingsprogrammet för 2001 håller i skrivande stund att utarbetas.

Klassen har sedan 2002 ISAF status.

På seglarnas villkor

En grupp unga seglare som tröttnat på sina båtar gavs en möjlighet att berätta om hur deras drömbåt skulle se ut. Allt från skrovlinjer till nytt segelplan stod på deras önskelista. Helt tydligt hade ingen besvärat sig att lyssna på ungdomen under årtionden, så lång var listan. Skeppsbyggare, DI Henrik Segercrantz, åtog sig att sammanställa dessa ibland omöjliga önskedrömmar till en båt. Med hjälp av dagen teknologi lyckades han åstadkomma en jolle som såg ut som juniorerna ville, seglar som den skall och svarar för alla dagens krav på säkerhet och funktionsduglighet.

En verklig juniorjolle

Med hjälp av Auto-CAD formades
ett koncept som såg
helt annorlunda ut.

 Med utnyttjande av CAD-teknologi formades ett smäckert skrov som lätt stiger upp i plan. Däckets layout med sina breda skarndäck och sittytor fyller alla ergonomikrav och sandwich-kostruktionen ger både formstyvhet och hållbarhet. I samråd med EXEL och DOYLE utvecklades mast och segel. Rodret och kölen tillverkas av en av världen mest kända tillverkare av träkölar och roder, E&V FOILS, som gjort kölar och roder till de flesta VM och OS-vinnarna i lättbåtsklasser. Däcksbeslagen kommer huvudsakligen från RONSTAN i Australien och RWO i England.

Skapar alternativ och bredd inom juniorsegling

Unga seglares önskemål beaktades
vid konstruerandet av jollen.

Rädslan bland Optimistföräldrar om att Zoomen stjäl seglare och skapar en decimering av seglarantalet och minskar det internationella seglarsamarbetet är en helt förflugen tanke. Redan efter det första året kunde klubbarna som hade Zoom-jollar registrera en betydande ökning av seglarantalet utan att det affekterade intresset för Optimisten. Samtidigt ger Zoomen ett alternativ för dem som inte känner för Optimisten, blivit för stora eller gamla för den. Bredden av seglare borgar för ett ökande intresse för seglingssporten.

Nöje och kappsegling

Zoom 8 segeljollen är konstruerad för dagens ungdom. Alla tåtar och tampar har samma funktioner som man ser i större moderna båtar och på det här sättet lär sig seglaren genast att trimma och segla sin båt på det sätt man gör i de större båtklasserna. Att hoppa över till nästa båt blir inget bekymmer för Zoom-seglaren.

För nybörjaren är tryggheten av största vikt

En nybörjarjolle får inte gå runt vid kappsejsning. Zoom 8 jollens mast, som är luftfylld, håller jollen om den stjälpt i sidoläge. De breda skarndäcken gör att inget vatten kommer i sittbrunnen och även den minsta seglaren kan med lätthet vända jollen upp igen. Att ZOOM 8 inte kan fyllas med vatten eller sjunka ger en fin känsla när man sitter på stranden och följer med ungdomarnas segling. Behovet att hela tiden vara tvungen att följa med på vattnet för att hjälpa till är inte ett måste i Zoom klassen. Det lilla övningsseglet, den självlänsande sittbrunnen och de lätt skötta tamparna gör att ZOOM 8 blir ett självklart val.

En krävande kappseglingsjolle

Lika lätt som Zoom 8 är i nybörjarens händer är den svår och krävande för seglarproffset. Att bli en god regattaseglare kräver flera år av övning och jollens känsliga roder och balans ger god utdelning för den som behärskar teknikens alla konstigheter. Entypsregeln garanterar att seglaren när han vill kan han deltaga på lika villkor med sin ZOOM 8 i både nationella som internationella tävlingar.

ZOOM 8 är designad för dagens krävande seglare.

Zoom 8 jollens bredd och stora bärighet gör det möjligt att segla med en vuxen utan att jollen mister sina goda seglingsegenskaper. För den minsta skepparen finns ett litet segel som gör det möjligt att börja segla genast när simkunskaperna räcker till.

Zoom 8 är en entyps-klassbåt som vid leverans redan är fullständigt utrustad varför ingen tilläggsutrustning behövs om skepparen vill deltaga i tävlingar.

Zoom 8 är lätt att rigga och segla utan nämnvärda förkunskaper. Alla nödvändiga linor finns på plats och seglet träs på masten utan bekymmer.

ZOOM 8 är en jolle för alla åldrar. 

Jollen väger under 40 kg vilket gör det lätt att transportera den på biltaket till sommarnöjet eller kappseglingar.

Som extra utrustning finns en liten strandkärra med gummihjul och ett dagtäcke som skyddar jollen både under resan och på stranden.

Jollen går att få specialbeställd i olika färger ävensom med tvåfärgat skrov (be offert)

Trygg och säker

Zoom 8 jollens trygghet och säkerhet ligger i att jollen om den stjälper, blir liggande på sin sida uppburen av luften i masten. Skrovets "lyft" gör att inget vatten kommer över sargen in i sittbrunnen och båten är, när den rätas upp, tom.

En självläns sköter om så att stänkvattnet försvinner under gång.

Kantrar ZOOM 8 fylls den inte
med vatten.

Säkerheten i kombination med jollens enormt fina seglingsegenskaper gör ZOOM 8 till det verkliga alternativet för dagens juniorer. Ett snabbt och roligt sätt att färdas på vattnet och en tuff kappseglingsbåt, som inte i första taget blir för liten. Jollen dubbelskrov gömmer 3 st 50 L flytsäckar som håller båten med skeppare flytande också om skrovet sprungit läck. En viktig faktor i våra steniga vatten.

Zoom 8 jollen är den enda segeljollen i sin storleksklass som erhållit CE-certifikat.

Nordens snabbast växande
jolleklass är
populär bland unga seglare.

Godkännandet från IMCI bekräftar att ZOOM 8 jollen fyller alla dagens krav på säkerhet. Direktivet som fasställdes 20 mars 1997 är idag i kraft i alla EU-länder.

 


 

Uppdaterad: 11 NOV 2020 20:08 Skribent: Jonas Delander
E-post: This is a mailto link

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara