Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Delander

VM 2017 Råå, Helsingborg

17 AUG 2017 13:48
För lite mer än en vecka sedan avgjordes världsmästerskapen i Zoom8 på Öresund utanför Råå. Närmare 120 seglare representerade sex olika nationer och kämpade om pallplatserna i flick- respektive pojk-klassen.
  • Uppdaterad: 17 AUG 2017 13:51

Vi hade ett stort svenskt deltagande med 32 seglare varav 16 flickor och 16 pojkar. Det blev inga svenska pallplatser, men en fjärdeplats för Ebba Berntsson från Stenungsund SS bland tjejerna och bästa svenska kille var Axel Hallqvist från Boo SS som kom in på en nionde plats. Även många av våra andra svenska seglare gjorde bra ifrån sig vilket syns i resultatlistan.

För flertalet av våra seglare började VM- äventyret nästan en hel vecka före tävlingarna med träning på plats under coachning av Rikstränare Jonathan Åhlander och coacherna Hampus Appelgren och Sanna Delander.

 

Dessa träningsdagar, som även innehöll inmätning av båtarna, bjöd på mycket blandade förhållanden med ömsom sol och ömsom regn. VM inleddes med dramatik för somliga av seglarna då mätorganisationen upptäckte segel som inte var sydda inom de tillåtna måtten. Efter mycket diskussioner mellan mätorganisation, IZCA, och de olika nationella förbunden beslutades att seglen fick användas vid denna regatta men inte framöver. Skälet för beslutet var att seglen för Zoom8 klassen sys och kontrolleras av den enskilda segelmakaren (finns endast två loft med licens) enligt en byggregel och därför skall de inte behöva kontrolleras av seglaren, som inte ens kan kontrollera dessa mått. Två av våra svenska seglare fick vänta länge i ovisshet om de skulle kunna segla eller ej innan de slutligen fick besked om att de fick segla denna tävling med sina medhavda segel eftersom det inte var något de själva skulle kunna ha upptäckt eller påverka på egen hand. Förhoppningsvis slipper vi sådana problem framöver då dessa fel nu uppdagats.

 

Tävlingsveckan och själva VM inleddes på måndagen med ett tune-up race i väldigt lätt vind till följd av den lätta vinden fick banan kortas ner och det var långt ifrån alla som valde att fullfölja seglingen. Invigningen senare på kvällen ägde rum inne i Helsingborg och inleddes med parad nationsvis genom stan.

Helsingborgs drum corps ledde paraden med bravur och gjorde ett fantastiskt bra jobb med att dra uppmärksamhet till paraden där även seglarna bidrog genom friskt ropande i försök att överrösta konkurrerande nationer hela vägen från kärnan till Dunkers kulturhus i Norra hamnen. Efter denna mäktiga parad höll IZCA: s ordförande Anita Yngve ett kort anförande och därefter förklarades VM:et öppnat.

Tisdagen var första racedagen som inleddes med ett spegelblankt Öresund varpå man beslöt att skjuta upp första start tre timmar. Någon timme senare började det röra på sig ute på vattnet och tre timmar försenat genomfördes de första starterna i 2-4 m/s vind och man lyckades till slut genomför totalt 3 race för både killarna och tjejerna.

Onsdagen inleddes med vind på ca 4m/s nordvästlig vind, under utseglingen, för att sedan under första startförsök gå ner till ca 2m/s och vrida till väst. En snabb banändring och en kill-start respektive en tjej-start gick iväg i 2-3 m/s. Under andra racet för dagen dök det upp ett regnväder norr om banområdet. Regnområdet gav både killar och tjejer en hel del vindvrid att bita i på sista undanvinden och sista lilla kryssen mot mål. Därefter försvann vinden och det gick inte att genomföra fler race denna dag. Svenska Zoom8 seglarna är ett socialt gäng och under onsdagskvällen samlades alla seglare med familjer för att äta gemensam middag utanför RJK: s klubbstuga. Matfixarna Molitor, Dahlberg, och Einarsson serverade förstklassigt grillat med tillbehör i den varma och ljusa sommarkvällen. För seglarna fortsatte kvällen med after sail som seglare från de deltagande  länderna deltog i. Under denna after sail spelade en DJ musik och ungdomarna från de olika länderna fick möjlighet att umgås.

Under veckans layday gavs flera seglare möjlighet att segla M32 med FLUX sailingteam. Platserna på båten hade lottats ut och ett femtiotal lyckliga seglare fick chans att uppleva detta fartvidunder, som med lätthet kom upp i över 20 knop under dagens övningar.

 

På fredagen var det återigen dags för tävling och denna dag kom vinden med 8-12 m/s i medelvind och med toppar på runt 14 m/s vilket kom att  genomsyra dagens seglingar. Bortsett från de sällsynta vindbyarna som slog omkull flera seglare, behärskade många av seglarna vinden väldigt väl. Tre snabba seglingar genomfördes för respektive klass och när en fjärde start förbereddes för dagen tornade åskmolnen upp sig över Danmark. Åskan verkade ha siktet inställt på banområdet och seglingsledarna fattade ett snabbt beslut, hissade "Af" över "A", och fick seglarna att fort segla in.

 

Lördagen, sista VM-dagen, fortsatte med kraftig vind på 8-12m/s. I resultatlistan steg de erfarna seglarna medan de lätta och mindre seglarna fick ytterligare en tuff dag på vattnet. Även denna dag genomfördes tre seglingar och VM:et avslutades med prisutdelning under eftermiddagen.

 

Det blev ett VM där seglarna tvingades behärska många varierande förhållanden. Coacherna, Jonathan Ålander, Hampus Appelgren, och Sanna Delander guidade och stöttade seglarna på ett förträffligt sätt genom alla växlingar i väder och taktiska överväganden.

Det går fortfarande att se tracking-spåren från seglingarna på denna länk.

Resultaten finns på denna länk.

Nästa års VM är i Finland, hoppas vi ses där.

Skribent: Jonas Delander
E-post: This is a mailto link

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara