Hoppa till sidans innehåll

Stora framgångar för svenska Zoom8 seglare i JNoM

07 AUG 2018 08:45
I helgen avgjordes Nordiska Mästerskapen för Juniorer i Båstad. Våra svenska Zoom8 seglarna hade stora framgångar med ett guld till tjejerna samt både silver och brons på så väl tjejsidan som killsidan.
  • Skapad: 07 AUG 2018 08:45

De svenska Zoom8 seglarna hade stora framgångar under JNoM där guldet på tjejsidan seglades hem av Johanna Borgström (SSP), silvret av Sofia Delander (RJK), och bronset av Hanna Larsson (StSS).

Även killarna gjorde riktigt bra ifrån sig när William Karlsson (StSS) seglade in på en silverplats och Wilhelm Enjin (SSP) på en bronsplats.

NM-veckan inleddes med en träningsdag på plats i Båstad under ledning av Sanna Delander  med syfte att testa tävlingsvattnet och känna på förhållandena. Den inledningsvis svaga vinden som till eftermiddagen ökade till närmare 3 m/s skulle visa sig spegla vädret under stora delar av veckan. Tisdagen inleddes med ytterligare en träningsdag men nu istället under ledning av Jonathan Åhlander, som också skulle vara veckans coach under mästerskapet. Dagen avslutades med ett tune-up race i lätta vindar och hög värme.

Första tävlingsdagen startade med lätta vindar och de första starterna sköts upp till följd  av åskväder. Framemot eftermiddagen hade ovädret passerat och en segling genomfördes. Även tävlingens andra dag inleddes med flagga AP som plockades ner efter några timmar, var efter två seglingar kunde genomföras. De första två tävlingsdagarna delades banan mellan Zoom8:or, E-jollar, Laser Radial, Laser 4.7, 29:er och Fevor, vilket gjorde att det blev svårt att hinna genomföra önskat antal seglingar.

Seglingsledningen löste dock detta på ett bra sätt genom att till tredje dagen lägga ytterligare en bana vilket skapade förutsättningar för att hinna med fler race och under tredje dagen kunde hela fyra seglingar genomföras för Zoom8:orna under bra vindförhållande på mellan 4-7m/s.

 

Inför sista dagen hade man genomfört sju seglingar och bara ytterligare två race behövde genomföras för att nå upp i de nio planerade racen. Dagen bjöd på medelvind mellan 6-9 m/s med något kraftigare byar. Vinden kom in i från nordväst och seglingsområdet översköljdes av vågor på 1,5-2 meter vilket bjöd på nya, tuffare utmaningar för seglarna. Avslutningsvis blev det blev det därför två race under mer utmanande förutsättningar än tidigare dagars race.

 

35 st tävlingssugna Zoom8 seglare deltog under JNoM varav 19 killar och 16 tjejer. Hela 19 svenska seglare fanns på plats för att slåss om de åtråvärda medaljerna och representera sverige samt få chansen att uppleva ett större mästerskap och samhörighet med seglare från andra länder och andra klasser. Zoom8 klassen utgjorde den näst största klassen på plats efter Optimisterna. När tävlingarna var över hade vi svenska seglare på fem av sex pallplatser och därmed visat att svenska Zoom8 seglare står sig bra mot konkurrensen i de nordiska länderna. De 19 svenska seglarna som var på plats kunde åka hem efter en vecka i Båstad med härligt väder rika på nya erfarenheter, förhoppningsvis nya seglingskunskaper, och dessutom med nya minnen och vänner.

 

Klassen vill härmed även ge ett stort tack till Jonathan som var mästerskaps-coach och till Sanna som tog hand om den första träningsdagen.

 

De nio seglingarna från JNoM är en del av och inleder även höstens GP-serie. Vi hoppas att vi får glädjen att välkomna många både gamla och nya seglare till de kommande GP-seglingarna och andra planerade aktiviteter under hösten och vi ser fram emot en kul höst tillsammans.

 

(fler bilder från eventet tagna av Jonas finns här)

 

Skribent: Jonas Delander
E-post: This is a mailto link

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara