Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Delander

Lag-EM (inofficiellt) i Aarhus

16 OKT 2015 18:42
I helgen (10-11/10) avgjordes för första gången ett lag-EM i Zoom 8. Eftersom det gjordes på prov denna gång var det inofficiellt men det lockade ändå totalt nio lag från både Sverige, Norge och Danmark.
  • Skapad: 16 OKT 2015 18:42

Från Sverige var det hela tolv seglare i tre lag som trotsade både kylan och den långa resan, vilket var mycket positivt.

151010(0933)2020D

Vi valde att lotta de svenska lagen bland dem som ville åka och laguppställningarna blev:

Zoombies: Therese Carlstein, Oskar Krog-Jensen, Christian Nass och Axel Holmgren

Santas (Tomtarna): Anton Thorstensson, Linus Lindquist, Eli Eriksson och Niklas Pierrau

The Smurfs: Sanna Delander, Anton Karlsson, Wilmer Nord och Filippa Skogfeldt

151010(1030)2030D

Norge hade lyckats få ihop ett lag och Danmark ställde upp med fem lag som var sammansatta klubbvis.Seglingsvädret var närmast perfekt både på lördagen och söndagen och banan låg nära hamnen så att föräldrakollektivet ganska väl kunde följa vad som hände även från land. Upplägget var att alla mötte alla i totalt 36 matcher på lördagen (sk round-robin).

151010(1603)2220D

Våra lag startade lite trevande men kom efter hand igång riktigt, riktigt bra. The Smurfs vann 5 av sina 8 matcher och kom med till söndagens A-fleet. Santas vann fyra och missade därmed A-fleeten på en match där de seglade 18-18 i poäng men förlorade matchen genom att de hade första båt i mål. Så det var minst sagt tätt och jämnt.

På söndagen seglades nya round-robin för de fem lagen i A-fleeten (10 matcher) och de fyra i B-fleeten (6 matcher). Ur A-fleeten skulle två lag sållas ut till en finalsegling i bäst av fem och två till en uppgörelse om tredje pris i bäst av tre.

151010(1157)2058D

 I A-fleeten var ett av de danska lagen överlägset. De vann alla matcher både på lördagen och söndagen och tog en mycket välförtjänt totalseger. Mellan de andra fyra lagen var det oerhört jämnt. The Smurfs inledde med förlust mot det vinnande danska laget men tog sedan en mycket stark seger mot Norge och följde upp med seger mot ett av de danska. Sista matchen mot det tredje danska laget blev helt avgörande, visade det sig. En vinst där skulle ha inneburit en plats i finalen och en förlust en direkt femteplats – så jämnt var det! Smurfarna seglade återigen bra och fick 18-18 i poäng – men tyvärr med förstaplatsen, vilket innebar förlust. Dock menade seglarna att danskarna inte hade tagit straff när de borde och lämnade in en protest med starkt stöd från vår lagledning. Bland annat gällde det en styrbord-babord-situation precis på mållinjen. Men ingen av de fyra domarna i de två domarbåtarna eller någon av funktionärerna på målbåten hade sett något – så därmed var laget utslaget från vidare finalsegling. Nu gick istället andraplatsen till Norge med ”vår” Christoffer i huvudrollen.

151010(1413)2145D

I B-fleeten gjorde våra två lag mycket starka insatser och vann alla sina matcher över de två danska lagen. Det inbördes mötet vanns av Santas och därmed blev de svenska placeringarna fem, sex och sju av nio lag. Mycket starkt seglat av alla – men tyvärr alltså en liten bitter eftersmak från domsluten ovan (bland andra).

Skribent: Per-Erik Eriksson

ANNONSER

Samarbetspartners

 

 

 

OneDesignCenter

 

Spara